Rechtbank: gemeente heeft noodzaak van geheimhouding onvoldoende gemotiveerd

Redactie 1Almere
Door Redactie 1Almere 722 Views

De gemeente Almere moet beter motiveren waarom delen van een vertrouwelijk onderzoeksrapport naar mogelijk wanbestuur bij het Dierenasiel Almere geheim moeten blijven. Dat heeft de Utrechtse rechtbank maandag beslist in een rechtszaak van een voormalige directeur van het dierenasiel tegen de gemeente.

Het gemeentebestuur gaf accountantskantoor PwC in 2017 opdracht om een integriteitsonderzoek te doen na berichten in de media over financiële tekorten bij het dierenasiel. Een oud-medewerker betichtte het bestuur daarbij van wanprestaties. PwC rondde het onderzoek eind 2018 af, maar de inhoud van het rapport en de bijlages bleven op last van het college van B&W geheim. Wel mochten individuele raadsleden onder geheimhouding desgewenst het rapport lezen.

De oud-directeur stapte in juni naar de rechter omdat de gemeente zijn verzoek tot openbaarmaking van het onderzoeksrapport had afgewezen. De man wil inzage in het volledige rapport om zijn naam te zuiveren. Hij betwist dat het dierenasiel door zijn toedoen in de financiële problemen is geraakt.

Naar zijn zeggen heeft de oud-directeur van PwC alleen die delen uit het rapport gekregen die op hem betrekking hadden. En daarvan was ook nog eens 80 procent zwart gemaakt, benadrukte de man in de rechtszaal. “Ik wil me graag kunnen verdedigen. Ik wil graag dat mensen zeggen: ‘het was toch een goede kerel’”, benadrukte hij zijn belang bij het opheffen van de geheimhouding.

Hoewel de rechters menen dat openbaarmaking van het hele rapport niet aan de orde is, heeft het gemeentebestuur in strijd met vaste rechtspraak nagelaten om per document of document deel toe te lichten waarom het geheim zou moeten blijven. Zo begrijpt de rechtbank zonder nadere motivering niet welke belangen gediend zijn bij het geheim houden van onder meer de inhoudsopgave, delen van de samenvatting, of informatie die eerder al in de krant heeft gestaan.

Het college moet daarom van de rechtbank binnen acht weken een nieuw besluit nemen op het verzoek van de oud-directeur en daarbij per document deel uitleggen welk belang bij geheimhouding gediend is. ‘Daarbij zal het opheffing van de geheimhouding voor bepaalde document delen wel kunnen weigeren omdat anders de privacy van anderen in het geding is of – als het om bedrijven gaat – sprake kan zijn van onevenredige benadeling voor die bedrijven’, aldus het vonnis.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.