De Oekraïense Olena Dytyniuk heeft samen met de chef van restaurant Zuyder in Almere Poort een nieuwe dessertkaart vol Oost-Europese toetjes en taarten gemaakt. Twaalf jaar lang werkte ze in Kiev als banketbakker en patisserie-chef. Vanwege de oorlog vluchtte ze uit haar geboorteland.
Van chocoladecake tot aan een stevige Oekraïense honingtaart. Dytyniuk is in de keuken druk geweest met het maken van alle desserts die op de nieuwe menukaart komen. “Vandaag hebben we een testdag gehad, waarbij mijn collega’s alles hebben geproefd.” Samen met de chef heeft ze de nieuwe nagerechten bedacht. Iets waar ze erg trots op is. “Nederlanders houden van zoet. Ik denk dat mijn desserts goed in de smaak zullen vallen.”
Gevlucht
Begin dit jaar vluchtte Dytyniuk samen met haar familie uit Oekraïne. “Om 4 uur s’ ochtends raasden de rakketten boven ons huis. Dat was voor mij het moment dat ik weg wilde.” Het land verlaten en alles achterlaten was volgens haar erg zwaar. “We stonden veertig uur lang bij de Poolse grens, zonder spullen, eten en drinken. Het stond vol met auto’s en mensen die erg bang waren.”
Dankbaar
Inmiddels heeft Dytyniuk haar draai gevonden in Almere. “Ik hoor ook vaak genoeg dat Oekraïners zich niet thuis voelen of moeilijk aan werk komen.” Dytyniuk vond uiteindelijk haar baan in de horeca. “Ik zag op Facebook een advertentie staan met de oproep dat Zuyder een nieuwe barmedewerker zocht. Ik werd uitgenodigd voor een gesprek, maar vertelde dat ik eigenlijk het liefst in de keuken sta en goed kan bakken. Daar werden ze meteen enthousiast van.”
Inmiddels werkt Dytyniuk al twee maanden bij Zuyder. Over een weekje is de nieuwe kaart met haar desserts af. Dan zijn al haar gerechten bij restaurant Zuyder te proeven.