De tropische temperaturen van maandag en dinsdag zorgen voor lange werkdagen voor eigenaar Friedus van Gasteren van ijssalon Mariola in Almere Haven.
Om onder meer de ijsvoorraad goed op peil te houden, staat hij momenteel zo’n veertien uur per dag in zijn zaak. “Gisteren heb ik zo’n 200 liter ijs gemaakt”, vertelt hij. “Je kijkt ‘s ochtends wat er op is en dat maak je opnieuw. ‘s Middags kijk je dan weer wat eruit gaat. Smaken die hard lopen moet je dan nog opnieuw maken. Het is soms echt aanpoten.”
Rum
Van Gasteren maakt alle smaken zelf. “De malaga-rozijnen hebben we bijvoorbeeld vanochtend in de rum gelegd. Daarnaast maken we onze eigen vanille en gebruiken we verse bananen voor het bananenijs.” En vooral die laatste ijsjes gaan volgens hem hard. “Fruitijs is op warme dagen het populairst.”
Het is op warme dagen vooral in de avonduren druk bij de winkel, zegt Van Gasteren. “Overdag liggen de meeste mensen gewoon lekker op het strand. In de avond verwacht ik de meeste mensen. Dan wordt het echt gekkenhuis.”
Personeel
Tot zijn spijt moet hij tijdens deze topdagen ook klanten teleurstellen, omdat hij kampt met een personeelstekort. “We hebben ook literbakken die we verkopen voor klanten, maar dat gaat vandaag helaas niet. Daarvoor hebben we op dit moment te weinig mensen en is de rij vaak te lang.”