Een gesprek tussen horecaondernemers en de Floriade heeft dinsdagavond nog geen concrete afspraken opgeleverd. Dat zegt een van de ondernemers die aanwezig was bij het gesprek. De ondernemers wilden met de organisatie van het evenement in gesprek over de financiële situatie van de Floriade BV.
De eigenaren van onder meer een aantal foodtrucks op het terrein geven aan dat ze bang zijn voor een faillissement. Ze krijgen geen garanties en daarom willen ze een kortere betalingstermijn en meer zekerheid in het geval dat de BV failliet gaat. Alle betalingen aan de kraampjes en trucks gaan eerst naar de rekening van de Floriade BV. Hier gaat een afgesproken hoeveelheid vanaf en de rest krijgen de ondernemers na vier weken op hun rekening. De foodtruckeigenaren vinden die vier weken veel te lang. Op die manier dragen ze naar eigen zeggen “alle risico’s zonder dat ze garanties hebben dat ze het geld ook daadwerkelijk krijgen.” Ook moeten de ondernemers eerst alle producten zelf kopen en krijgen ze pas na vier weken de kosten terug.
Een ondernemer die Omroep Flevoland heeft gesproken vindt dat de Floriade de ondernemers tegemoet moet komen om de bedrijven draaiende te houden. “Het schip is aan het zinken en wij zitten erop. Zonder dat we weten waar we aan toe zijn.” De Floriade heeft volgens hem aangegeven “snel te willen schakelen” en “er vertrouwen in te hebben dat het goedkomt.”
Minder bezoekers
Volgens de foodtruckeigenaar die Omroep Flevoland heeft gesproken is het gesprek positief verlopen, maar zijn er nog geen concrete toezeggingen gedaan. “Ik heb samen met een aantal ondernemers aangegeven bij de directie dat het goed zou zijn als zij hun beloftes waarmaken en dat wij niet de dupe worden van de financiële situatie van de Floriade”, aldus de foodtruckeigenaar. Met beloftes doelt de ondernemer op de toezeggingen die gedaan zouden zijn over het aantal bezoekers op het evenement.
Nu er veel minder bezoekers komen dan vooraf gedacht, lopen de uitbaters veel geld mis zonder dat ze hier een compensatie voor krijgen. De angst heerst dat in het geval van faillissement de horecaondernemers alle inkomsten van die maand mislopen. Dit omdat ze pas na tussenkomst van de Floriade hun geld krijgen.
Eigen risico
Floriade-directeur Bakker zei dinsdag de klachten van (horeca)ondernemers over lagere inkomsten door de lage bezoekersaantallen van de hand te wijzen. “Iedere ondernemer doet mee op eigen risico, net als de deelnemers.” Bakker sluit niet uit dat er schadeclaims komen, maar ziet die met vertrouwen tegemoet. “Er zijn altijd ondernemers die dat zullen proberen.”