Het alsnog aanleggen van een riool in de Almeerse wijk Oosterwold gaat richting de 15 miljoen euro lopen en dat is een voorlopige grove inschatting, stelt de gemeente in een brief aan de raad.
De gemeente heeft een zogenoemde zorgplicht om ieder huis aan te sluiten op het riool, maar in Oosterwold gebeurde dat niet omdat er geƫxperimenteerd werd met zelfvoorzienendheid. Bewoners kochten een eigen zuiveringsinstallatie voor hun vuile wc- en douchewater. In veel gevallen maakten de apparaten het afvalwater net niet schoon genoeg.
Twee advocatenkantoren adviseerden de gemeente om meteen over te gaan tot het aanleggen van het riool in de wijk Oosterwold. Dat gaat volgens de gemeente tussen de drie en vijf jaar duren. In de tussentijd mag er geen enkele waterzuivering van particulieren meer bijkomen. Huizen die nu gebouwd worden, kunnen pas bewoond worden als het riool is aangelegd of kunnen een tijdelijke tank nemen die geregeld wordt leeggezogen.
Goed geregeld
Bewoner van het Oosterwold Daan Uttien is blij dat de riolering er gaat komen, ook al staat hij er wel dubbel in. “Aan de ene kant, zaken moeten goed geregeld zijn. Aan de andere kant is het ook wel leuk om zelf je water te kunnen zuiveren. Maar tegelijkertijd, als dat niet kan mag je erop vertrouwen dat de overheid de zorgplicht invult.”
Dat de waterzuiveringsinstallaties niet voldoen komt volgens Uttien vooral door de strenge normen voor afvalwater in woonwijken. “Er is een verschil tussen het boerenland en een woonwijk. In een woonwijk moet je, om het milieu niet te vervuilen, een hoge norm aanhouden. Ook al zijn er maar een paar afvalstoffen die boven die norm uitkomen, dat kan gewoon niet.”
Hij vindt niet dat het project met de waterzuiveringsinstallaties is mislukt. “Nee, juist niet. Als het resultaat negatief is dan is het niet mislukt of gelukt, het is gewoon het resultaat. En daar ga je mee verder, namelijk dat de overheid het moet doen.” Volgens Uittien geldt hetzelfde voor de aanleg van de wegen. “Voor een groot deel gaat het goed, voor een groot deel ook niet. Ook daarin mag de gemeente gaan bewegen.”
Tijdelijke oplossing
De huidige privƩ waterzuiveringen van bewoners moeten in 2023 stilgelegd worden. De gemeente schrijft dat er, tot er een riool is, een tijdelijke technische oplossing komt. Wat voor oplossing dat is, wordt niet duidelijk in de raadsbrief. Wel is duidelijk dat de gemeente denkt niks kwijt te zijn aan schadevergoedingen voor bewoners die niet langer hun eigen rioolzuivering mogen gebruiken.
Uttien denkt daar anders over. “Feitelijk weet de gemeente al twee tot vier jaar dat er een grote kans is dat de filters niet op lange termijn kunnen blijven functioneren. Dan ga je het hebben over: er is een vergunning verstrekt door het Waterschap en de gemeente om te mogen lozen in je achtertuin. Is die vergunning dan wel terecht verstrekt? Hebben ze kosten verlegd naar bewoners? Is dat terecht of moet er misschien wel gecompenseerd gaan worden?”
Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.