297

Almere bouwt 200 tijdelijke woningen in Indische Buurt voor opvang Oekraïners

De gemeente Almere en woningbouwcorporaties De Alliantie en GoedeStede willen in de Indische Buurt in Almere Buiten 200 tijdelijke woningen bouwen. Dat blijkt uit een brief die aan omwonenden is gestuurd. De woningen moeten aan de Pasar Malamstraat komen en zijn in eerste instantie bedoeld voor 400 tot 600 Oekraïense vluchtelingen.

De drie partijen moeten nog een overeenkomst ondertekenen maar zijn wel al aan het kijken wat en hoe het gerealiseerd kan worden. Het betreffende stuk grond langs de Hogering is bedoeld voor woningbouw, dus de plannen passen binnen het bestemmingsplan.

Eerst voor Oekraïners, dan sociale huur
Het is de bedoeling dat de woningen 10 jaar blijven staan. De eerste drie jaar, “of zolang dat nodig is”, zijn ze voor Oekraïners. Daarna worden ze geschikt gemaakt voor mensen die al geruime tijd wachten op een woning in de sociale huur, schrijft de gemeente in een bewonersbrief.

De regering heeft aan Nederlandse burgemeesters gevraagd om als het mogelijk is meer Oekraïners op te vangen. Ondanks dat sommige vluchtelingen weer terug gaan naar hun land, komen er namelijk elke dag nog steeds vluchtelingen naar Nederland. In Almere moeten er daarom minimaal 400 bedden bijkomen.

Niet met omwonenden overlegd
De gemeente geeft in de bewonersbrief toe dat de beslissing om de tijdelijke woningen te realiseren, genomen is zonder omwonenden daarbij te betrekken. “Dat is niet de normale gang van zaken. Maar door het beroep op het staatsnoodrecht zijn de burgemeesters in Nederland verplicht de opvang van Oekraïense vluchtelingen te organiseren. Om deze noodopvang zo snel mogelijk klaar te hebben, starten we binnenkort met de bouwwerkzaamheden op locatie.” De woningen zouden dit najaar klaar moeten zijn.

Zodra de gemeente weet wanneer de opvang voor Oekraïners niet meer nodig is, wil ze alsnog met de buurt in gesprek gaan over de verdere invulling op het grasveld langs de Buitenring. De gemeente verwacht dat dat begin 2023 zal zijn. Bewoners die vragen hebben of meer willen weten over de plannen kunnen 29 juni naar een informatiebijeenkomst.

Dit vind je misschien ook interessant