Voordat het mis gaat, moet er regelgeving komen voor het opladen van elektrische auto’s in parkeergarages. Dat vindt de brandweer in Flevoland. Want regels, die zijn er op dit moment helemaal niet. “We hebben nog geen slachtoffers, maar dat willen we ook niet”, zegt Arno van de Boom, specialist complexe objecten bij de brandweer. Volgens hem zijn de risico’s op grote calamiteiten en op slachtoffers bij elektrische auto’s groter dan bij benzineauto’s.
Er komen steeds meer elektrische auto’s bij. En daarmee is er ook steeds meer behoefte aan laadplekken in parkeergarages. In Almere wil de gemeente er graag meer plaatsen. De brandweer is om advies gevraagd, want auto’s opladen blijkt niet zonder gevaar te zijn.

Spontaan ontbranden
Met name als een accu wat ouder wordt, of als er schade is aan de accu, bestaat de kans dat deze bij opladen spontaan ontbrandt. De hitte die dan vrijkomt, is enorm. Maar het grootste probleem is dat zo’n brand bijna niet te blussen is. “Meestal halen wij met blussen de temperatuur naar beneden met water”, vertelt Van de Boom. “Bij een autobrand met een benzineauto gaat het vuur helemaal uit. Maar als wij de vlammen van een elektrische auto uit hebben, gaat hij later weer herontsteken dan gaat hij weer branden”, zo legt Van de Boom uit.
Wrakkenbak
Een elektrische auto die in brand heeft gestaan moet daarom dagen in een bak onder water gedompeld worden, tot de accu helemaal opgebrand is. Dat gebeurt in een zogenaamde wrakkenbak. De gebluste auto wordt in zo’n container getakeld en daarna wordt de bak gevuld met water. Het probleem met parkeergarages is dat de brandweer een auto er vaak niet uit kan halen om hem in de wrakkenbak te plaatsen.
De brandweer adviseert daarom om laadpalen voor elektrische auto’s in elk geval bij de ingang van de garage te plaatsen of op een bovendek. Verder kunnen er extra maatregelen genomen worden, zoals het plaatsen van een sprinklerinstallatie en een systeem dat de rook en warmte kan afvoeren. Daarmee kan de hitte waaraan de betonconstructie van de parkeergarage wordt blootgesteld beperkt worden en is er minder risico op ernstige schade aan het gebouw.

‘Laadpalen niet overal veilig’
In Almere heeft de brandweer alle parkeergarages bekeken. Op dit moment kunnen er niet overal op een veilige manier laadpalen geplaatst worden. Er wordt op die plekken gekeken waar welke aanpassingen nodig zijn.
Eigen verantwoordelijkheid
Maar het plaatsen van laadpalen is dus ook onder de huidige omstandigheden niet verboden. En naast de gemeentelijke garages zijn er ook veel particuliere garages bijvoorbeeld onder wooncomplexen en bedrijven. Daar is evenmin wetgeving voor, met alle risico’s van dien. Van de Boom zegt ook in dit soort gebouwen op de risico’s te kunnen wijzen, maar verder kan hij niets doen. “Wij kunnen kijken en adviseren, maar ze moeten hun eigen verantwoording nemen.”
Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.