Schone straten, goede schoolgebouwen, meer boa’s op straat en armoedebestrijding. Dat zijn volgens politici en stedelingen een paar zaken waar de gemeente Almere extra geld aan moet uitgeven. De stad heeft de komende vier jaar 150 miljoen euro over. Dat is vooral te danken aan een eenmalig extra bijdrage die Almere vanuit het gemeentefonds krijgt.
Wethouder Julius Lindenbergh van Financiën zei eerder dat de gemeente veel dingen met dat geld kan doen: “Je kunt extra uitgaven doen, je kunt bezuinigingen terugdraaien, je kunt belastingen verlagen en je kunt extra sparen.”
Sommige politieke partijen weten nu nog niet waar het geld heen moet. Zij willen dat eerst binnen de eigen fractie bespreken. Een aantal partijen wil op dit moment niet vertellen waar het extra geld in geïnvesteerd kan worden. Dat komt omdat zij nog aan de onderhandelingstafel zitten over de nieuw te vormen coalitie en niets kwijt willen over hun wensen.
Investeren in schoolgebouwen
Ander partijen weten wel waar het geld naartoe kan. Zo wil de VVD investeren in beheer en onderhoud. Volgens Koen Bokhorst van de VVD zijn er genoeg dingen die vervangen kunnen worden zoals bruggen, maar ook speelpleinen. “Het tweede dat we belangrijk vinden zijn de schoolgebouwen. Onze scholen worden steeds ouder. Dus ook daar kunnen en moeten we geld in investeren. En het derde punt is veiligheid. We zijn een stad die aan het groeien is. Wij willen Almere veilig houden en ook daar is geld voor nodig.”
De PVV pleit als tweede partij in de stad voor terugdraaien van bezuinigingen op het beheer van het onderhoud. Daarnaast wil de partij dat de gemeente gaat sparen. Volgens fractievoorzitter Toon van Dijk komen er zware tijden aan, zoals een instabiele economie: “Daar moeten we ons op voorbereiden.”
Problemen door energieprijzen
De PvdA ziet extra investeringen in het realiseren van betaalbare woningen. Erik Theunissen: “We willen bijvoorbeeld dat we naar 30 procent sociale woningbouw gaan in Almere, zoals het Rijk dat ook van Almere vraagt. Tweede thema is duurzaamheid, dat iedereen kan profiteren van de voordelen die de energietransitie op gaat leveren. Derde punt is armoedebestrijding. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de huidige energieprijzen dan zie je dat steeds meer mensen in problemen komen.”
Ook DENK wil investeren in armoedebestrijding. Als het aan fractievoorzitter Hassan Buyatui ligt, moeten ook de lokale lasten omlaag. GroenLinks wil de komende jaren extra aandacht voor thema’s als biodiversiteit, de energietransitie en welzijnswerk. Respect Almere pleit voor het aanpakken van achterstanden in beheer en onderhoud. Volgens fractievoorzitter René Eekhuis moet de gemeente sneller bouwvergunningen afgeven “want bewoners moeten te lang wachten in vergelijking met andere steden.”
Steun in levensonderhoud
Almeerders op straat noemen vooral het bestrijden van armoede. Door de gestegen energie- en voedselprijzen is het levensonderhoud duurder geworden. Zij zouden een compensatie willen zien. Peter Mons van Voedselbank Almere pleit ook voor het bestrijden van armoede. “Anders zal het aantal mensen dat beroep doet op de voedselbank alléén maar toenemen.”
De bewonersvereniging in het stadscentrum juicht meer groen in het centrum toe. Het aantal centrumbewoners zal de komende jaren stijgen. Dat komt doordat verschillende gebouwen zijn omgetoverd in woningen. Verder zijn volgens de vereniging meer boa’s op straat nodig om de veiligheid in de stad te bevorderen.
Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.