Vijf jaar geleden werd in het Veluwemeer het levenloze lichaam van de 43-jarige Esther Paul gevonden. De vrouw uit Almere was door geweld om het leven gebracht. De moord werd nooit opgelost. De nabestaanden zijn nog veel met de zaak bezig, zij hebben nog steeds veel onbeantwoorde vragen.
“Je probeert een normaal leven te leiden” zegt René Paul, de broer van Esther. “Maar het zijn wel vragen die in je hoofd blijven zitten.” Voor moeder Suus Joosten is dit een moeilijke periode. “Het gaat eigenlijk geen moment uit je systeem, maar zeker met verjaardagen, feestdagen en rond de sterfdatum, dan heb ik er echt problemen mee. Ik ga er een beetje aan onderdoor.”
Valse beloftes
Ondanks sterke vermoedens over de toedracht, het motief en de dader, is er nooit iemand voor de moord opgepakt en berecht. Gebrek aan bewijs, zo heet het. Een verdachte is nooit gehoord, aan een getuige werd ten onrechte beloofd dat ze niet vervolgd zou worden, in ruil voor informatie, en zo zijn er nog vele losse eindjes in het dossier.
De nabestaanden hebben inmiddels niet meer zoveel vertrouwen in politie en justitie, ook al omdat zij via de media over ontwikkelingen in de zaak moesten vernemen. Kortom; de nabestaanden van de vermoorde Esther Paul voelen zich ongehoord.
Onderzoek naar aanpak politie
De moeder vindt steun bij de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers, maar is samen met haar zoon vooral op zoek naar bijstand in het juridische doolhof dat de coldcase-zaak inmiddels is geworden. “Met een goede advocaat of adviseur à la Peter R. de Vries kunnen we misschien verder komen”, hoopt René Paul. “Dan staan we sterker en komen er misschien wel antwoorden.” Een onderzoek naar de aanpak van politie en justitie zou dan een van de eerste dingen zijn waar ze op hopen.
Erkenning en antwoorden, daar zijn de nabestaanden van Esther Paul naar op zoek. En ze blijven hopen dat er na al die tijd alsnog getuigen opstaan. “Esther krijgen we niet meer terug, dat weten we”, zegt Joosten. “Maar als die personen die van de zaak afweten gewoon eens een keer hun mond opendoen, dan weten wij in ieder geval wat er gebeurd is. Dan kunnen we gewoon verder met ons leven.”
Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.