Van een eigen restaurant naar een ‘chef’s table’ in het Almeerse stadsdeel Oosterwold. Bij Jalil Bekkour eet je met maximaal twaalf gasten in zijn eigen keuken aan tafel. En Bekkour doet alles zelf: van het bereiden van het eten tot het uitserveren.
“De eerste die voor je kookt, is waarschijnlijk je moeder of iemand die dicht bij je staat. Dat zie je van jongs af aan live gebeuren. Maar in een restaurant staat het allemaal heel ver van je vandaan. Persoonlijk contact tussen chef en gast is daar niet”, vertelt Bekkour. En dat is precies waarom hij Atelier Feddan is begonnen.
Terug naar de basis
Het mini-restaurant staat naast zijn huis op een eigen stuk grond. Een documentaire van de kok Anthony Bourdain inspireerde hem om dit restaurant te beginnen. In het programma zag hij hoe een chef met liefde kookte voor een klein groepje gasten.
Bekkour was het zware werk in de keuken beu. Vaak draaide hij werkweken van 90 uur. Jalil wilde terug naar de basis. Hij wilde weer met plezier koken en creatief zijn. Dat de gasten constant op zijn vingers kijken, vindt de chef geen probleem. “Daar raak je na twintig jaar met leerlingen in de horeca wel aan gewend.”
Specerijen van ver, producten lokaal
Bekkour brengt verschillende smaken naar zijn keuken die hun oorsprong vinden in Noord-Afrika en Zuid-Europa. De specerijen komen van ver, maar de overige ingrediënten haalt hij dichtbij. Eetbare bloemen plukt hij bijvoorbeeld gewoon in zijn achtertuin. “Ik werk met micro-seizoenen. De natuur kent namelijk geen vier seizoenen. Die werkt in hele kleine korte periodes”, vertelt Bekkour.
Zijn ‘fine dining’-menu verandert om de twee of drie weken. Het hangt van de natuur af wat er op het bord komt. “Voorheen was het een kwestie van opbellen en het komt eraan. Nu is het van tevoren plannen, een zaaischema maken en communiceren wie wat heeft. Het is lastig werken maar wel veel leuker.”