Ook de Dierenbescherming, waar veel dierenambulances onder vallen, merkt dat het aantal meldingen toeneemt. Volgens Niels Kalkman is het dit jaar uitzonderlijk druk. “Elk jaar zijn er wel problemen met vogelgriep, maar zo heftig als dit jaar hebben we het nog niet gehad. Onze dierenambulances rijden echt af en aan met vogelgriepslachtoffers. Dat is echt wel uitzonderlijk voor deze periode.”
Regelgeving
Kalkman vindt dat er duidelijke regels moeten komen over hoe er omgegaan moet worden met wilde vogels met vogelgriep. Het verbaast hem dat er voor pluimveebedrijven allerlei protocollen bestaan, wanneer er sprak is van vogelgriep. Maar dat er voor wilde vogels niets op papier staat.
De Dierenbescherming zorgt ervoor dat hun vrijwilligers speciale beschermende pakken dragen en dat de ambulances na het vervoer van besmette vogels worden gereinigd. “We rijden in veel regio’s en daar doen we allemaal hetzelfde”, aldus Kalkman. “Maar er zijn ook andere organisaties die het anders aanpakken. We willen dat erover wordt nagedacht ‘hoe gaan we het doen’, zodat er voor iedereen dezelfde richtlijnen en protocollen zijn.”
Het is volgens hem ook belangrijk dat mensen leren herkennen dat opvallend gedrag bij wilde vogels, zoals het raar draaien met het hoofd, een verschijnsel van vogelgriep kan zijn. En dan is volgens Kalkman voorzichtigheid geboden, omdat ze er zelf ziek van kunnen worden, evenals hun huisdieren en andere vogels. “Die kennis moet ook wel breder”, vindt hij.
Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.