166

Zo veel lantaarnpalen werden er vorig jaar in jouw wijk in Almere aangereden

Gemiddeld wordt er 350 keer per jaar in Almere een lantaarnpaal geraakt door een auto. Dat blijkt uit cijfer van de gemeente Almere. In totaal kwamen er vorig jaar tussen april en december ruim 2500 meldingen binnen over lantarenpalen waar iets mee aan de hand was. In die periode werden in de stad 280 lantaarnpalen aangetikt door een auto. Erik van den Bielerd is technicus bij de gemeente Almere en verantwoordelijk voor de reparatie van de palen.

In totaal staan er in heel Almere bijna 50 duizend lantaarnpalen. Bij de botsingen tussen een auto en een paal verschilt de schade per keer. De ene keer is er slechts een kleine deuk, maar er zijn ook gevallen die heftiger uitpakken. “Het is altijd wel bijzonder om bij dreven te zien dat een hele lichtmast er compleet uitgereden wordt en over de weg ligt. Dan denk je echt: hoe krijg je het voor elkaar.”

Bekijk in onderstaande tool hoeveel lantaarnpalen er vorig jaar in jouw buurt zijn aangereden.

Fanatieke aannemer

De afgelopen maanden heeft de gemeente gewerkt aan het terugbrengen van een achterstand. Volgens Van den Wielerd zijn er door de vorige aannemer behoorlijk wat lantaarnpalen van een oranje reparatiesticker voorzien. “We hebben een iets te fanatieke aannemer gehad die bij ieder krasje en deukje een sticker opplakte dat er actie moet ondernemen worden. Maar die palen hoeven vaak niet vervangen te worden.

Van de 2500 meldingen gaan veruit de meeste over kapotte lampen. Die worden volgens de gemeente vaak na 4 dagen vervangen. Wanneer een complete paal vervangen moet worden, kan dat door het wachten op materiaal soms wel 2 maanden duren.

Dit vind je misschien ook interessant