De methode ‘Drakentemmers’ is een veelbelovend middel om huiselijk geweld aan te pakken en zelfs te helpen stoppen. Dat concluderen alle instanties die in Almere betrokken zijn bij de aanpak en het voorkomen van huiselijk geweld.
Almere experimenteerde drie jaar lang met ‘Drakentemmers’. Dat gebeurde naar aanleiding van het landelijk programma ‘Geweld hoort nergens thuis’. Dat moest zorgen voor meer bewustwording en een nieuwe aanpak van huiselijk geweld. Bij Drakentemmers wordt na een melding van huiselijk geweld zo snel mogelijk traumabegeleiding gestart. Die begeleiding gebeurt integraal. Dat wil zeggen: voor zowel slachtoffers als daders.
“Gek genoeg zie je dat daders vaak zelf ook slachtoffer zijn geweest”, zegt wethouder Froukje de Jonge van Almere. “Zij herhalen dan in hun eigen gezin of relaties wat ze vroeger geleerd hebben. De Drakentemmers-methode doorbreekt die cirkel. En zo kan het geweld stoppen.” De Jonge is ambassadeur van de Drakentemmers en is groot voorstander van de landelijke invoering van de methode. “Maar hier zit niet een tevreden mens”, waarschuwt de wethouder. “Almere blijft landelijk gezien koploper in het aantal meldingen van huiselijk geweld. Ondanks onze inspanningen lijkt het niet minder te worden. Ik maak me daar ernstig zorgen over, omdat huiselijk geweld veel slachtoffers maakt”, zegt een ongeruste De Jonge.
De wethouder wil met hulp van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gedegen laten onderzoeken waarom huiselijk geweld in Almere meer voorkomt dan elders. “Wil je gericht kunnen ingrijpen, dan moet je weten hoe het komt. Alleen dan kunnen we die vreselijke draak temmen.”
Vermoedelijke oorzaken
Er zijn wel wat vermoedens: “Almere kent heel veel jonge gezinnen en heeft zeker ook veel mensen met flexcontracten, stress en schulden. Dat heeft weer tot gevolg dat mensen verslavingsgevoelig zijn. Dat zijn allemaal triggers. Dus de optelsom van triggers van huiselijke geweld is hier wat groter dan elders. Dit is nog speculatie, maar het is wel de hoek waar we naar gaan kijken”, aldus De Jonge.
Trijntje Kootstra is projectleider van de Drakentemmers-methode, Zij wijst erop dat de afgelopen drie jaar de bewustwording rondom huiselijk geweld is vergroot. Volgens haar hebben mensen en instanties ook meer oog voor huiselijk geweld. En zijn ze dus ook eerder geneigd om daar melding van te doen.
Beide vrouwen helpen nu bij het landelijk uitrollen van de Drakentemmers-methode. Er moet nog veel gebeuren, want er is een groot gebrek aan gespecialiseerde behandelaren die kunnen werken met de nieuwe methode. Daarnaast is geld nodig om de methode definitief te kunnen invoeren.
Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.