De gemeente Almere heeft een ‘historisch’ bosje van 70 bij 70 meter in stadsdeel Oosterwold gered van de kap. Het bos werd in 1993 bij wijze van experiment aangelegd door de Directie Flevoland van Rijkswaterstaat. Al die tijd was het bosje omringd door landbouw. Maar nu worden er woningen gebouwd. Om het poldererfgoed te beschermen, trekt Almere ruim 160.000 euro uit.
“In Flevoland is alles bedacht. Zelfs de natuur werd volgens plan aangelegd en onderhouden. Als experiment heeft Rijkswaterstaat toen vijf ‘bosjes’ aangelegd waar de natuur haar gang kon gaan. De universiteit van Wageningen hield in de gaten wat er zou gebeuren met de biodiversiteit”, vertelt Freek Rebel van de gemeente Almere.
Het stuk groen dat nu is gekocht, ligt midden in het veld bij de Tuureluurweg. De andere vier bosjes liggen – veilig voor de toekomst- in of tegen het Kathedralenbos aan. “Een collega van mij ontdekte dat dit bosje bijzonder was. En we waren bang dat het een gewone bouwkavel zou worden. Dan was het gekapt en waren de vijf proefvelden niet meer compleet geweest. Ik ben blij dat het nu is gekocht. Voor Almere is het belangrijk dat je dit soort geschiedenis bewaart, want we hebben niet zo veel moderne historie”, zegt Rebel.
Het bosje zelf stelt trouwens niet veel voor. Het is dichtgegroeid en je kunt er niet in wandelen. Precies volgens plan is er nooit iets aan onderhoud gedaan. Er groeien allerlei struiken en bomen door elkaar en de grond is zacht van alle dode bladeren en mos. “Eigenlijk gaat er niet veel veranderen nu wij het hebben gekocht. We willen het weinige onderhoud dat nodig is langs de randen graag samen met toekomstige omwonenden uitvoeren”, besluit Rebel.
Hoe de biodiversiteit in de bosjes zich heeft ontwikkeld tijdens het experiment, weet Rebel niet. Wel is de gemeente van plan om in de archieven van de universiteit van Wageningen op zoek te gaan naar antwoorden.
Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.