111

Raadslid CU vertrekt vanwege ‘machtsmisbruik en discriminatie’

Raadslid Berneditha Rijssel-Omusuo stapt per direct uit de fractie van de ChristenUnie in Almere. Volgens haar heeft ze bij de partij machtsmisbruik en discriminatie ervaren en komt ze daarom tot dit besluit. In een brief aan de voorzitter van de gemeenteraad schrijft ze dat ze tot de verkiezingen als eenmansfractie verder gaat.

Volgens het raadslid staat de christelijke partij voor ‘menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid, naastenliefde, verdraagzaamheid, zorg voor de schepping en geloofsvrijheid’. ”Maar helaas heb ik bij de ChristenUnie Almere machtsmisbruik en discriminatie ervaren.”

Ze schrijft dat Almere een grote multiculturele stad is, waarbij diversiteit en inclusie moeten worden omarmd. ”Door zelfstandig verder te gaan als raadslid, geef ik een signaal af, waarbij ik ten eerste mij uitspreek en ten tweede hoop solidair te zijn met een ieder die te maken heeft gehad met onrecht of ongelijke behandeling. Alleen op deze manier doorbreken we taboes.”

Geen namen genoemd
In een eerste reactie laat Rijssel-Omusuo weten dat ze niet wil noemen wie zich schuldig maakt aan machtsmisbruik en discriminatie. Volgens haar gebeurt het binnen de fractie, maar ook binnen de lokale afdeling. Ze overweegt zich aan te sluiten bij een andere partij om mee te doen aan de verkiezingen.

Rijssel-Omusuo is al zo’n 10 jaar actief voor de partij en is sinds 2018 raadslid. Bij de vorige verkiezingen stond ze op de derde plek van de kandidatenlijst. Voor de komende verkiezingen kreeg ze geen plek op de lijst, terwijl ze daar wel voor had gesolliciteerd. ”Ik vind het spijtig om te constateren, dat er helemaal geen plek is voor mij op de kandidatenlijst van ChristenUnie Almere, die nu bestaat uit 30 kandidaten. Tevens mis ik bij de samenstelling van de kandidatenlijst waardering voor mijn inzet de afgelopen jaren op lokaal en landelijk niveau voor de partij.”

Fractievoorzitter Hans van Dijk van de ChristenUnie herkent zich niet in de beschuldigingen en neemt er afstand van. Hij is verrast dat hij het besluit van Rijssel-Omusuo in de pers moest lezen en dat hij het niet rechtstreeks van haar hoorde.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Omroep Flevoland en 1Almere

Dit vind je misschien ook interessant