303

Suriname reageert verdeeld op nieuws ministerschap Franc Weerwind

Het nieuws over het ministerschap van burgemeester Franc Weerwind heeft ook Suriname bereikt.
De Surinaamse nieuwswebsite Waterkant plaatst het bericht, omdat Weerwind van Surinaamse afkomst is. Bij de reacties onder het artikel valt het op dat niet iedereen binnen de Surinaamse gemeenschap trots is op de aanstelling van Weerwind.


Dat is te zien aan reacties zoals: ‘’Dit betekent niets voor ons, want hij is gewoon een Nederlander’’ en ‘’als Surinamers een rol krijgen in de Nederlandse regering, worden het slaven van de blanke Nederlanders’’ of ‘’volgens de vastgeroeste Surinaamse filosofie is Franc Weerwind enkel een Nederlander, een buitenlander!’ Binnen de Surinaamse gemeenschap in Almere heerst vooral een gevoel van trots.

Minister van Surinaamse afkomst komt niet vaak voor

De Almeerse multiculturele seniorenvereniging WZEO heeft veel leden van Surinaamse afkomst en is ook opgericht door Surinamers. Bestuurslid Madsy Mossel – Breeveld is zowel verdrietig als blij met het vertrek van Weerwind. ‘’We zijn zo blij dat er eindelijk vanuit de Surinaamse kant een burgemeester naar minister is benoemd. Ik ben vooral blij dat hij voldoende kundig wordt geacht om gelijk als minister aan de slag te gaan en niet eerst als staatssecretaris. En dat hij toevallig van Surinaamse afkomst is, maakt me extra trots.’’

Mossel weet dat de reacties in Suriname verdeeld zijn, maar doet daar zelf niet aan mee. Weerwind is geboren in Nederland, nadat zijn vader vanuit Suriname emigreerde. Daarom reageren sommige Surinamers met woorden zoals ‘buitenlander’. In Suriname kan er op die manier worden gekeken naar mensen die niet in Suriname zijn geboren, maar wel van Surinaamse afkomst zijn. Iets dat Mossel zelf ook ervaart.

Dit vind je misschien ook interessant