66

Personeel restaurant sluit zich op om coronasteun te krijgen

Restaurant Finish Your Breakfast in Almere houdt donderdag en vrijdag een ‘Serious Request’. Het personeel sluit zich voor 24 uur op als laatste poging om de lockdown te overleven. Met deze actie wil het personeel benadrukken hoe belangrijk het is dat het restaurant open blijft. De lunchroom komt niet in aanmerking voor overheidssteun. Finish Your Breakfast begeleidt kwetsbare jongeren en het personeel vreest dat bij sluiting de jongeren in een zwart gat belanden.

Finish Your Breakfast is een sociale onderneming die een fysieke leer -en werkomgeving biedt aan leerlingen van het begeleidingsprogramma FULL. Zowel het programma als de lunchroom zijn een initiatief van Stichting Twisted. De stichting begeleidt jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt, die vaak zijn uitgevallen op school of bij zorginstellingen. Oprichter Cheryl Mak vreest dat als de lunchroom haar deuren moet sluiten, de jongeren opnieuw in de problemen komen.

“Finish Your Breakfast is veel meer dan een horecaonderneming. Het is een plek die structuur biedt aan kwetsbare jongeren, die dakloos zijn geweest of met verslavingsproblematiek te maken hebben. Als ze bij ons komen is dat vaak hun laatste kans om alsnog een diploma te halen. In de lunchroom coachen en begeleiden wij de jongeren, die praktijkgericht leren en werkervaring op doen. Ze hebben behoefte aan regelmaat en structuur en dat dreigt nu weg te vallen. Vandaar dat wij tot deze actie zijn gekomen”, aldus Mak.  

Op locatie bij de Serious Request van Lunchroom Finish Your Breakfast

24 uur opgesloten

Donderdag ging er om 16.30 uur een groot slot op de voordeur en sloot het personeel zich voor 24 uur op. Gedurende die 24 uur zijn er verschillende activiteiten, die via een livestream vanuit de sociale media kanalen van Finish Your Breakfast te zien zijn. Zo zijn er optredens van artiesten en komen er ondernemers langs voor een gesprek. “Een soort Serious Request, want dit is ook een serious request!”, aldus Mak. 

“Het gaat om artiesten en ondernemers die een band met Finish Your Breakfast hebben. Dat zijn over het algemeen gasten die iets doen binnen kunst en cultuur. Artiesten die tijdens de lockdown ook niet hebben kunnen werken. In het tafelgesprek bespreken we met hun wat ze zouden willen qua steun en geven we hen een stem, zodat zij ook gehoord worden. Hiermee willen we duidelijk maken dat Almere een plek als Finish Your Breakfast nodig heeft.”

Buiten de boot

Volgens Mak valt Finish Your Breakfast continu buiten de boot als het gaat om overheidssteun. “Om daarvoor in aanmerking te komen, moet je aan kunnen tonen dat je minder omzet hebt gedraaid dan voor corona. Wij zijn vlak voor de pandemie open gegaan en kunnen als startende onderneming geen cijfers van 2019 laten zien. Daarom krijgen we geen tegemoetkoming vaste lasten (TVL), terwijl andere horecazaken soms tot 99% terug krijgen”.

Mak vindt het heel erg om hulp te moeten vragen, maar ziet ook dat op dit moment elke vorm van support welkom is. Tijdens haar ‘Serious Request’ kunnen er boodschappen, donaties of andere steunbetuigingen door de brievenbus van de lunchroom worden gegooid. Doneren kan ook via hun pagina op GoFundMe. 

Dit vind je misschien ook interessant