Geen inzameling bij Supermarkten voor Voedselbank

De Voedselbank Almere verwacht een tekort aan goederen, omdat inzamelingsacties bij supermarkten volgende maand niet door kunnen gaan. Eigenaren van de supermarkten zien de acties vanwege de coronamaatregelen niet zitten.

In december stonden er zes actiedagen gepland. Die zijn nu dus geannuleerd. De feestmaand is volgens co√∂rdinator Peter Mons van de Voedselbank de belangrijkste maand om voedsel in te zamelen. Vrijwilligers vragen dan aan klanten van verschillende supermarkten om vooral houdbare producten te kopen voor de Voedselbank. De actie levert elk jaar veel producten op, waardoor de Voedselbank voldoende voorraad opbouwt voor de maanden erna. “Nu we niet kunnen inzamelen, hebben we waarschijnlijk volgend jaar te maken met beperkte voorraad en dus ook lege schappen in onze supermarkt”, zegt Mons.

Mons verwacht dat de verscherpte coronamaatregelen voor de komende weken blijven gelden. Daarom hoopt hij dat mensen voedselproducten online doneren via de site van de Voedselbank Almere. Op die manier wordt de voorraad alsnog aangevuld. Mons denkt ook aan het plaatsen van boxen bij de supermarkten, zodat klanten daar voedsel kunnen doneren, maar dat moet eerst afgestemd worden met de eigenaren van de supermarkten.

Door allerlei omstandigheden neemt het aantal gezinnen dat gebruik maakt van de Voedselbank in Almere toe, aldus Mons. Volgens hem doen zo’n 500 gezinnen hun wekelijkse boodschappen in de supermarkt van de Voedselbank.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.