Boek allereerste Almeerder opgenomen in Stadsarchief

Het is volgende week 46 jaar geleden dat Wim Leeman de sleutel kreeg van zijn tijdelijke woning aan het Bivak in Almere Haven. Leeman was daarmee een van de eerste inwoners van Almere. In de serie Levensboek van Humanitas Almere beschrijft Jak Boumans het levensverhaal van deze ‘Allereerste Almeerder’. Dat boek is vanaf vandaag online te lezen op de website van het Stadsarchief Almere.

“Veel mensen kennen het verhaal van Lia de Clerck die in 1976 de eerste inwoner van Almere was. Maar al een jaar voor haar bivakkeerden er al mensen in de nieuwe stad”, vertelt Michel Langendijk van het Stadsarchief.
Wim Leeman was de eerste politieagent van Almere. Op 1 december 1975 kreeg hij de sleutel van zijn tijdelijke woning aan het Bivak. Het Bivak bestond uit acht stacaravans die in een hofje bij elkaar werden gezet. Hier woonden de kwartiermakers van de stad Almere, naast een politieman mensen van de GGD en de PTT. Oorspronkelijk zouden zij daar voor één jaar blijven, maar het verblijf liep uit tot tweeënhalf jaar. Toen werd het Bivak opgeheven en de stacaravans verdeeld onder verenigingen. Nu staat nog een van de stacaravans op het Tuinpark Water-Land.

In het boek is niet alleen het levensverhaal van de inmiddels 91-jarige Wim Leeman te lezen maar ook de geschiedenis van het Bivak. Voor de publicatie heeft het Stadsarchief Almere een reproductie laten maken van een van de eerste schetsen van Almere Haven. Die werd bij het schrijven van het boek herontdekt. Voor de eerste 50 bezoekers is er een afdruk van deze tekening gratis op te halen bij het Stadsarchief Almere aan de Stadhuispromenade 2.