Ongewenste bomen of planten uit de tuin krijgen een nieuw plekje

Vijgenbomen, populieren of wilgen. Heb je stekjes of planten te veel in je tuin, dan kun je die doneren op de ‘doneer een zaailing dag’. Op die dag kunnen mensen jonge of ongewenste planten uit hun tuin doneren om ze elders een mooi plekje te gunnen.  
 
In de bomenhub van Diana van Veelen op de Burgerboerderij in Oosterwold worden de jonge plantjes in ontvangst genomen en daar groeien ze op. Komende zaterdag kunnen mensen daar hun planten doneren. En dat is volgens Van Veelen hard nodig. De organisatie van de doneeractie, Meerbomennu, wil namelijk een miljoen bomen planten in Nederland. “Het doel is om ervoor te zorgen dat Nederland een stukje biodiverser wordt. Met meer bomen creëer je een leefomgeving voor dieren als insecten en vogels. Daarnaast zorgt het ook voor een stukje CO2-opslag. Allerlei klimaatdoelen worden met deze actie aangeraakt.”

Er moeten volgens de initiatiefnemers dus meer bomen worden geplant. Volgens Van Veelen is daar in de buurt ook veel vraag naar. “Almere is best een groene stad. Vooral hier in Oosterwold is er een enorme behoefte aan bomen. De helft van veel kavels hier bestaat uit natuur en stadslandbouw. Om die hectare te vullen is er een enorme vraag naar groen.”

Volgens Van Veelen zijn alle zaailingen welkom. Volgens haar is de diversiteit in planten juist leuk. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat mensen gezonde planten of bomen uit de tuin gaan halen voor de doneerdag, zegt Van Veelen. “Het kan best zijn dat als je een boom hebt staan dat er kleine jonge boompjes onder gaan groeien. De meeste mensen zullen deze stekjes weghalen want voor nog tien bomen is er vaak geen plek. Dat soort bomen zijn dus wel weer goed voor de donatie.”