74

Kinderen leren over geweld tegen vrouwen door te schilderen

Kinderen kunnen al op jonge leeftijd leren dat geweld tegen vrouwen en meisjes niet oké is door mee te doen aan een creatieve activiteit: het maken van een zogeheten ‘Love Yourself’ schilderij. Dat gebeurt in buurtcentra De Bazuin in de Muziekwijk en Samenspel Noord in de Stedenwijk.

Het gaat om kinderen van groep 5 tot en met 8 van de basisschool, die samen met kunstenares Ailyne de schilderijen in elkaar gaan knutselen. De creatieve activiteit valt samen met de campagne ‘Orange The World’ die aandacht vraagt voor geweld tegen vrouwen en meisjes. Kunstenares Ailyne heeft zelf te maken gehad met geweld en wil kinderen meegeven hoe belangrijk het is om van jezelf te houden.

‘’Als je te maken krijgt met geweld of misbruik, kan je het idee krijgen dat je dat verdiend hebt. Als je jouw waarde kent, weet je hoe je behandeld wil worden. Dan heb je geen minderwaardigheidsgevoel en zal je het geweld niet accepteren’’, aldus Ailyne.

Geweld tegen vrouwen en meisjes niet oké

Stichting De Schoor beheert de buurtcentra in Almere en is verantwoordelijk voor het activiteitenprogramma. Coördinator Monique Nijp nam het schilderen in het programma op om bij te dragen aan de campagne ‘Orange the World’.

‘’Ik zei volmondig ja toen Monique Koosman me benaderde. Zij zet zich namens de Soroptimistenclub in voor Orange The World. De Soroptimistenclub zet zich in voor projecten die de positie in het leven van meisjes en vrouwen verbeteren. Er is nog zoveel geweld in de wereld, maar ook in Almere zelf. We willen bijdragen aan de bewustwording hiervan en aantonen dat het niet normaal is dat dit er is.’’

Meer activiteiten om campagne te steunen

Naast de workshop van Ailyne doet De Schoor ook op andere manieren mee met campagne Orange The World. ‘’Bij alle zeventien buurtcentra en het theater De Glasbak worden grote raamstickers opgehangen bij de entree. We willen in alle wijken zichtbaar maken dat de campagne nu loopt en dat het geweld tegen vrouwen en meisjes moet stoppen.’’

Dit vind je misschien ook interessant