Geen vergunning voor hotel vanwege verleden hotelbaas

De gemeente Almere heeft een drank- en horecavergunning voor een nieuw hotel aan de Grote Markt geweigerd, omdat de hotelbaas niet van onbesproken gedrag zou zijn. Dat bleek woensdag tijdens een rechtszaak over de afgewezen vergunning.

De gemeente wees de vergunning voor hotel Cataleya af, omdat uit een integriteitstoets zou zijn gebleken dat er sprake was van ‘slecht levensgedrag’. De hotelexploitant kreeg in 2016 een boete van 475 euro voor het bezit van hasj. Ook is hij tien jaar geleden beboet voor het bezit van knalpatronen en is hij als minderjarige twee keer met politie en justitie in aanraking gekomen.

De hotelbaas ontkende tijdens de zitting met klem dat hij niet zou deugen. “Ik ben nooit een slecht mens geweest”, zei hij. De hasj in 2016 zou voor eigen gebruik zijn geweest. De man benadrukte dat hij al vier keer voor zijn werk in de horeca in Almere en Amsterdam probleemloos een verklaring van goed gedrag heeft gekregen.

Een vertegenwoordiger van de gemeente stelde dat voor een verklaring van goed gedrag een ander beoordelingskader geldt. Daarnaast zou de hotelbaas geen procesbelang hebben, omdat de man geen drank- en horecavergunning nodig heeft om zijn hotel te kunnen exploiteren. Zolang er geen alcohol wordt geschonken, is voor een hotel in Almere geen vergunning nodig.

De hotelbaas wil echter bij maaltijden ook drank kunnen serveren aan zijn hotelgasten. De gemeente zou bovendien onlangs op basis van het integriteitsonderzoek ook de aangevraagde omgevingsvergunning voor de verbouwing van het pand hebben afgewezen. Tegen die afwijzing loopt nog een bezwaarprocedure bij de gemeente.

De bestuursrechter beslist uiterlijk 4 januari over de afgewezen drank- en horecavergunning.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.