Oud-directeur daagt Floriade voor de rechter

Het arbeidsconflict tussen de Floriade en de aan de kant geschoven directeur Sven Stimac is nog steeds niet opgelost. Stimac heeft een kort geding aangespannen tegen de Floriade BV. Dat staat halverwege december gepland bij de rechtbank in Rotterdam.

Een toelichting op de rechtszaak wil Stimac op dit moment niet geven, laat hij via een woordvoerder weten. Ook de Floriade onthoudt zich van commentaar. “Zolang onder de rechter, zeg ik even niets”, reageert de voorzitter van de Raad van Commissarissen, Eric van der Burg.

Het vervangen van Sven Stimac door een nieuwe directeur, eind april, kwam voor velen als een verrassing. Stimac wordt gezien als iemand met veel kennis en ervaring als het gaat om het organiseren van een wereldtuinbouwtentoonstelling. Hij was nauw betrokken bij eerdere edities in binnen- en buitenland.

Begin dit jaar was de boodschap van de Raad van Commissarissen en Floriade-wethouder Jan Hoek nog dat er een tweede directeur nodig was, die dan samen met Stimac het evenement zou runnen. Stimac zou zich richten op de ‘groene kant’, de andere directeur zou dan vooral de zakelijke taken op zich nemen.

Eind april kwam plotseling de mededeling dat de Floriade verder zou gaan met één nieuwe directeur, te weten Hans Bakker. De Raad van Commissarissen gaf toen aan dat Stimac “over vele kwaliteiten beschikte, maar niet de juiste man was om de BV door deze zeer woelige periode te loodsen”. De zet vond plaats net nadat de Floriade miljoenen extra aan de gemeente vroeg om ervoor te zorgen dat het evenement door kan gaan.

Het terugtreden van Stimac ging niet vrijwillig. Nadat Hans Bakker als nieuwe directeur werd aangesteld, meldde Stimac zich ziek. De Floriade wilde hem toen nog wel in een andere rol. voor het evenement behouden. Dat is niet gelukt en de twee partijen zijn het dus niet eens geworden over de afwikkeling van alles.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.