Almere kleurt oranje vanwege geweld tegen vrouwen

De bibliotheek, het stadhuis en het Flevoziekenhuis kleuren komende donderdag oranje. Op de Internationale Dag Tegen Geweld Tegen Vrouwen begint de wereldwijde campagne Orange The World.

De soroptomistenclub Almere zet zich in voor een betere positie van vrouwen. Volgens Gerrie Ruijs van de club komt geweld tegen vrouwen in Almere veel voor. Volgens haar heeft corona ervoor gezorgd dat het aantal gevallen van huiselijk geweld in Almere nog hoger is geworden. “Met deze campagne willen we aandacht vragen voor dit geweld. Dat doen we op verschillende manieren.” Zo vertoont de Nieuwe Bibliotheek bijvoorbeeld een film over jonge moeders en is graffiti met ‘stop geweld tegen vrouwen’ te zien.

De campagne duurt officieel tot 10 december op de Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Ruijs is van plan om hier niet alleen zestien dagen aandacht aan te geven, maar het hele jaar door. “We zijn hier al over in gesprek met wethouder Froukje de Jonge, want het geweld speelt helaas het hele jaar door”, aldus Ruijs, die zich dit jaar wil richten op mannen en kinderen. “We willen mannen er zich van bewust maken dat sommige dingen zoals nafluiten best intimiderend kan zijn. Ook als iemand anders een opmerking maakt die niet gepast is, dat je daar als man best wat van mag zeggen. Ook vinden we het belangrijk om aandacht te geven aan het lesprogramma van kinderen op school. Er zijn veel kinderen die opgroeien in een huis met geweld. Die vinden dat normaal. Met lesprogramma’s willen we duidelijk maken dat dit natuurlijk niet normaal is. Want dat kan gewoon niet.”