Almeerse motorrijder voor rechter, met 277 km/u over A16

Tegen de 23-jarige Silab O. uit Almere en de 25-jarige Rotterdammer  Ibram M. is een jaar cel geëist omdat ze vorig jaar zomer met hoge snelheid op de motor van Breda naar Rotterdam reden. Van de straf is de helft voorwaardelijk. Een filmpje van de elf minuut durende dollemansrit ging viraal op sociale media.

Volgens de officier van de justitie maakte het duo zich schuldig aan poging tot doodslag. De verdachten moeten daarom ook drie jaar hun rijbewijs inleveren, eiste de officier. “Ze namen het levensgevaar op de koop toe.’’

Tijdens de gefilmde rit op de A16 bereikten de motorrijders snelheden tot 277 kilometer per uur. Daarbij haalden ze al slalommend links en rechts andere weggebruikers in. Normaal gesproken duurt een rit van Breda naar Rotterdam bijna een halfuur. 

Silab O. zei tegen de rechter dat hij niet het idee had dat hij een gevaar was voor anderen. “Ik heb niet het gevoel gehad dat ik geen controle had over de motorfiets.” Wel noemde hij de actie stom. “We hadden er niet over nagedacht. Het was heel dom.’’ Zijn medeverdachte Ibram M. zei dat het ‘niet oké’ was.

O. zei ook dat hij altijd beelden maakte van zijn motorritten. “Ik gebruikte de camera vooral als een soort dashcam. Ik had de beelden nu per ongeluk openbaar gezet op mijn privé-YouTube. Binnen een paar uur stond het daarna overal. Eigenlijk was het voor mezelf.”

De rechtbank wilde de video dinsdagmiddag in de rechtszaal tonen, maar dat lukte niet door technische problemen. Op de gepubliceerde beelden was ook een derde motorrijder te zien. Die is onvindbaar, zei de officier van justitie. 

Advocaten van de twee mannen lieten dinsdagmiddag weten dat er geen sprake is van een poging tot doodslag. De rechter doet over twee weken uitspraak in de zaak. 

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.