64

Inzamelingsactie cadeaus voor kinderen in Oost-Europa

Op de internationale basisschool in Almere worden cadeaus ingezameld voor kinderen in achterstandsgebieden in Moldavië, Roemenië, Oekraïne en Bulgarije. De Almeerse initiatiefnemers Xander Terpstra en Allard Lith zijn geïnspireerd door vrienden in Duitsland, die jaarlijks een cadeau-konvooi organiseren naar Oost-Europa.

Terpstra en Lith zijn in 2019 meegegaan als vrijwilliger en richtten daarna stichting 41 Club Almere 155 Charity op. “De 41 Club is een internationale vriendenclub, die service verleent aan maatschappelijke projecten. Zo zijn we in contact geraakt met leden van de 41 club in Duitsland, die dus betrokken waren bij het cadeau-konvooi. Dat heeft toen zo’n indruk op ons gemaakt dat we besloten om dit ook in Almere te organiseren”, aldus Terpstra.

Cadeaus nog belangrijker door corona
“Het idee dat een kind een cadeau inpakt dat uiteindelijk terecht komt bij een ander kind in Oost-Europa. Daar wil ik mijn bijdrage aan leveren”, vertelt Lith. “Het is een boodschap van hoop voor een betere toekomst en de dankbaarheid in de ogen van die kinderen is van onschatbare waarde.”

Volgens Terpstra is het cadeau-konvooi vanwege corona extra belangrijk geworden. “Wij hebben in Nederland al flink last gehad van de beperkingen, maar in Moldavië waren de effecten daarvan veel groter. De kinderen worden beperkt in hun bewegingsvrijheid en dat geldt ook de hulporganisaties, die daardoor problemen ervaren in het bereiken van de kinderen.”

Vergeten kinderen blij maken
De initiatiefnemers merken met deze actie dat ze met een klein gebaar een groot verschil kunnen maken in het leven van een kind, dat door de slechte economische omstandigheden geen vrolijke Decembermaand kan vieren. ‘’Deze kinderen krijgen eigenlijk nooit iets en lijken door de rest van de wereld te zijn vergeten. Velen van hen zijn achtergelaten door hun ouders, die naar het buitenland zijn getrokken om werk te zoeken. De kinderen blijven vaak achter en worden door familie zonder veel middelen verzorgd.”

De scholen vormen een lichtpuntje in de levens van de kinderen en worden ondersteund door verschillende hulporganisaties, die voor schone kleren en twee maaltijden per dag zorgen. De cadeaus worden daarom vooral uitgedeeld op basisscholen, kinderopvangcentra en gehandicapteninstellingen.

Inzamelen op de basisschool
Morgen gaan Terpstra en Lith naar de internationale basisschool en worden de cadeaus, die de scholieren de afgelopen weken hebben verzameld, opgehaald door een vrachtwagen. “Daarbij kan je denken aan schoenendozen met lekkernijen en kleinigheden, zoals een tandenborstel, tandpasta en kleding.” Vrijdag brengen Terpstra en Lith de cadeaus naar Duitsland waar ze gereed worden gemaakt voor verder transport.

Dat zal begin december zijn. Er gaat dan een groot konvooi van vijftig vrachtwagens naar Oost-Europa waar de cadeaus ter plekke worden uitgedeeld. “Dit jaar zullen de chauffeurs de cadeaus uitdelen met hulp van lokale clubs. Normaal gesproken doen wij dat, maar vanwege corona is dat dit jaar niet mogelijk.”

Dit vind je misschien ook interessant