52

Omwonenden Floriadeterrein vrezen uitlaatgassen

Omwonenden van het Floriadeterrein vrezen voornamelijk voor de uitlaatgassen van de bezoekers die komend voorjaar met de auto komen. Ook zijn er vragen over de beveiliging op het evenement. Dat bleek woensdagavond tijdens een speciale digitale bijeenkomst vanuit het stadhuis van Almere.

Omwonenden konden vanuit huis vragen stellen aan deskundigen. Eén van de onderwerpen was de evenementenvergunning. “Die is belangrijk voor het houden van de evenementen”, vertelt vergunningverlener Stephan van Dongen van de gemeente. “We toetsen onder meer op veiligheid, gezondheid en bescherming van het milieu”. De bedoeling is dat er ook speciaal gelet wordt op de belangen van omwonenden. 

Die omwonenden hadden ook vragen over geluidshinder en luchtvervuiling. “Daar is heel goed naar gekeken”, zegt Van Dongen. “Als men vragen heeft dan kunnen we de Floriade BV verzoeken om het plan aan te passen. Of wij kunnen voorschriften verbinden om die zorg verder weg te nemen.”  

Omdat de verwachting is dat er minder mensen met de trein komen en meer met de auto zijn omwonenden bang voor meer luchtvervuiling. Stedenbouwkundige Ria van Dijk is daar ook bang voor. “De Floriade doet heel erg z’n best om mensen zo veel mogelijk met het OV te laten komen”, zei ze. Toch denkt Van Dijk dat veel bezoekers de auto zullen nemen. “Aan de andere kant: we hebben als stad zo’n geweldig groot evenement”.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant