De Droomtuin: een mozaïekkunstwerk van gerecycled materiaal

Kunstenares Lian de Gier heeft een mozaïekkunstwerk gemaakt van gerecycled materiaal. In plaats van tegels en porselein gebruikt De Gier klei, die ze zelf maakt met houtzaagsel van bomen die gekapt moesten worden voor de Floriade. Het mozaïek is vijf meter breed, ruim twee meter hoog en bestaat uit 25 panelen, die precies als een puzzel in elkaar passen. De Gier is bijna tweeënhalf jaar bezig geweest met dit kunstwerk, genaamd ‘De Droomtuin’.

Op het kunstwerk is een tuin te zien waar volgens De Gier creativiteit, verbinding en bewustwording voor de natuur samenkomen. ‘’Je ziet een pauw die niet houdt van rotzooi in de natuur en die spullen heeft gerecycled en in zijn veren heeft gedaan om zichzelf mooier te maken. Je ziet een beeld dat de multiculturele samenleving moet voorstellen met twee gezichten in de kleuren wit en zwart. En zo zijn er meerdere tekeningen verwerkt in het kunstwerk.’’

Kunstenares Lian de Gier vertelt over haar mozaïekkunstwerk De Droomtuin

‘’Ik wilde een groot begrijpelijk kunstwerk maken. Andere mensen betrekken bij de kunst en het verhaal achter een kunstwerk. Daarom nodigde ik steeds mensen uit in dit mozaïek om ook één of meerdere bloemblaadjes te beschilderen, soms te kleien of een tekening te maken als ontwerp voor in het mozaïek. Dat deed ik op diverse festivals, op de plaatsen waar ik met het groeiende mozaïek exposeerde of ik ontving ze bij mij thuis. Dat is ook zo leuk aan dit project. Iedereen kon mee doen. Wel of geen beperking, jong of oud, wel of niet creatief, het maakt niet uit. Ieders bijdrage telt en draagt bij aan een mooier geheel’’.

De Gier kreeg haar inspiratie voor dit kunstwerk door de komst van de Floriade naar Almere, die zich steeds meer profileert als groene stad. Ze is in gesprek met diverse mensen om het kunstwerk te plaatsen ter expositie en hoopt dat het kunstwerk daarna een leuke vaste plek krijgt.