48

PvdD schrikt van groene sticker voor fastfoodrestaurants

De gemeente Almere biedt fastfoodketens een podium om reclame te maken en omzet te draaien aan de hand van de campagne Groen en Gezond. Dat vindt de Partij voor de Dieren die het college van burgemeester en wethouders om opheldering vraagt. De partij snapt niet dat ook fastfoodrestaurants een sticker van de gemeente krijgen die aangeeft dat ze groen en gezond bezig zijn.

Groener en gezonder leven moet voor iedereen in Almere toegankelijk zijn. Dat is het uitgangspunt van de nieuwe campagne. Almere wil in de toekomst een van de gezondste gemeenten van Nederland zijn. De gemeente werkt hiervoor samen met verschillende restaurants in het centrum. Ieder restaurant maakt z’n eigen groene en gezonde keuze: meer groenten bij een gerecht, vers en uit het seizoen of haalt zijn producten uit de regio. Inmiddels zijn er twintig restaurants die deelnemen en een sticker hebben ontvangen die aantoont dat ze minimaal een groene en gezonde keuze op de kaart hebben staan.

Fastfoodrestaurants
McDonalds, Domino’s en Burgerme staan ook op deze lijst. Iets waar Veenstra erg verbaasd over is. “Als je echt een van de gezondste gemeenten van Nederland wil worden, dan zou je ambitie wel wat hoger moeten liggen”, Aldus Veenstra die twijfelt over de geloofwaardigheid van dit project. “Om die reden hebben wij het college vragen gesteld. Als je kijkt naar bijvoorbeeld de McDonalds dan zie je op het menu niks groens of gezonds. Misschien de Side Salad, maar die hebben ze natuurlijk al jaren. Ik ken persoonlijk niemand die naar de McDonalds gaat voor een groene en gezonde side dish. Wij zijn daarom echt geschrokken van deze lijst.”

Greenwashing
Veenstra vindt dat er sprake is van ‘greenwashing’, het groener voordoen dan een bedrijf daadwerkelijk is. Restaurants die op de lijst staan krijgen een grote groene sticker met ‘groene en gezonde keuze’: “Zo leid je eigenlijk mensen naar fastfoodrestaurants. Daar zie je niks groens en gezonds op de kaart.” Veenstra vraagt zich af of de ambitie niet erg laag is. Het college heeft al plannen om nieuwe restaurants met ongezonde snacks minder snel een vergunning te geven. Deze keuze snapt Veenstra daarom ook niet.

Ambitievoller

Veenstra had graag gezien dat de gemeente in de aanpak wat ambitievoller was geweest. “Had bijvoorbeeld alleen restaurants toegestaan die al voor 25 procent echt gezond en duurzaam zijn op de kaart. Vanuit daar kan je naar voren werken. Je zou dan kunnen kijken naar de route. Vul het menu elke maand aan met nog een gezondere keuze. Dan ben je vooruit aan het werken, maar niet op deze manier.”

Dit vind je misschien ook interessant