116

Nieuw zonnepark in 2024 aan Trekweg

Energiebedrijf Vattenfall mag een zonnepark bouwen op een stuk grond tussen de Trekweg, de A6, de Buitenring en het Ibispad in Almere. Het terrein was al in 2018 voor dat doel in beeld, maar dat stuitte op verzet.

Vorig jaar besloot de gemeenteraad van Almere dat het zonnepark er mag komen. Vattenfall wil er nu ruim 25.000 panelen neerzetten. Die draaien mee met de zon en zijn dubbelzijdig, waardoor beide kanten licht omzetten in energie. Door dit zonvolgende systeem krijgt de onderliggende bodem ook nog genoeg licht, lucht en water. Het zonnepark moet jaarlijks 18,3 GWh groene stroom gaan leveren. Met die hoeveelheid energie kan een elektrische auto meer dan drieduizend keer rond de aarde rijden.

Vattenfall spreekt van het eerste subsidievrije zonnepark in Nederland. “We geloven dat subsidievrije parken toekomst hebben”, zegt Annemarie Schouten, van het bedrijf. “We zien dat de vraag naar stroomcontracten direct van subsidievrije bronnen aan het toenemen is.”

Vattenfall wil in overleg met de omgeving een definitief ontwerp voor het park maken. Het is de bedoeling dat de bouw in 2024 begint, maar dan moet er wel een oplossing komen voor de problemen met de capaciteit van het elektriciteitsnet. Daarover wordt al overlegd met de netbeheerder.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant