51

Voortaan betaald parkeren in blauwe zones

In de blauwe zones in Almere Stad moet vanaf 1 januari betaald worden voor parkeren, in een ring rondom het centrum. De ontheffingen van bewoners en bedrijven in deze gebieden worden omgezet in vergunningen. De bezoekersregeling blijft bestaan.

Het gaat om de huidige blauwe zones in Stedenwijk-Midden, Stedenwijk-Noord, de Staatsliedenwijk, het Odeongebied, bedrijventerrein Randstad en de Filmwijk. De gemeente hoopt met het betaald parkeren in deze gebieden de parkeerdruk en overlast te verminderen.

Maximale parkeerduur verdwijnt
Het blijkt namelijk dat mensen nu niet graag parkeren in blauwe zones waar een parkeerschijf gebruikt moet worden, omdat de maximale parkeertijd daar maar een uur is. In plaats daarvan parkeren mensen daarom in de straten vlak buiten de blauwe zone. Na 1 januari geldt die maximale parkeerduur niet meer. “We willen hiermee dus de parkeeroverlast in die randen voorkomen”, legt wethouder Julius Lindenbergh uit.

Een andere verandering in de huidige blauwe zones is dat bijna alles digitaal wordt gemaakt. De papieren kaartjes maken plaats voor betalen via een speciale app of de mobiele telefoon. “Dat is voor mensen veel flexibeler en bovendien kunnen wij met een speciale scanauto gaan handhaven. Dat gaat veel sneller dan dat handhavers handmatig iedere auto moeten controleren. En dat zorgt er weer voor dat foutparkeerders sneller en vaker beboet kunnen worden”, aldus Lindenbergh.

‘Privacy niet in geding’
Met een scanauto worden kentekens van geparkeerde auto’s door het systeem gehaald. Volgens de wethouder komt de privacy daarbij niet in het geding: “Er zijn waarborgen en regels waar wij ons als gemeente aan moeten houden. Bijvoorbeeld over hoe je die informatie verzamelt en hoe lang die bewaard mag blijven. Andere steden doen dit al langer”, vertelt de wethouder.

De prijs die vanaf volgend jaar in de huidige blauwe zones betaald moet worden voor een parkeerkaartje verschilt nogal met het parkeertarief in het centrum. Voor vier uur parkeren in het centrum moet 8,52 euro worden neergeteld, terwijl dit in de naastgelegen gebieden 3 euro zal zijn.

Bij grote drukte gaat prijs omhoog
De kans bestaat dan ook dat er te veel auto’s willen parkeren. “Dat willen we juist niet, maar misschien gebeurt dat inderdaad. We weten nog niet hoe dat gaat lopen. Om de simpele reden dat we het nog niet hebben ingevoerd”, zegt wethouder Lindenbergh. “Maar als we zien dat het in deze zones te druk gaat worden, dan gaan we dat tarief echt wel verhogen.”

Overigens staan de betaaltijden en -tarieven nog niet vast. De gemeenteraad moet deze nog goedkeuren. Door het invoeren van betaald parkeren verdwijnen de blauwe zones helemaal uit Almere Stad.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant