46

Escaperoom leert jongeren over cybercriminaliteit

In Almere is de cybercriminaliteit de afgelopen vijf jaar sterk gestegen. De gemeente probeert kinderen en jongeren daarom spelenderwijs te confronteren met de risico’s van digitale criminaliteit. Dat gebeurt met de spelmethode Cyber24.

Cyber24 is speciaal gemaakt voor jongeren. Hanneke Schippers is coach van ‘Oké op School’ en speelde het spel ‘Veilig op Social Media’ met leerlingen van groep 8 op basisschool De Windwijzer. Cyber24 is een escaperoomspel, waarin de kinderen interactief leren over cybercriminaliteit. Spelenderwijs ontdekken ze de gevaren van de digitale wereld.

Het spel bestaat uit een koffer met allerlei opdrachten, filmpjes, slotjes en codes. Er worden verschillende thema’s behandeld, zoals id-fraude, oplichting, digitaal pesten en veiligheid op sociale media.

De methode werd al ingezet op middelbare scholen in Almere en wordt nu ook aangeboden aan basisscholen. Want ook deze kinderen zijn vaak al via hun mobiele telefoon te vinden op sociale media, zoals Instagram en Snapchat.

In het spel wordt een meisje gevraagd om pikante foto’s te sturen naar een nepbedrijf. De leerlingen snappen de boodschap. “Het is om te voorkomen dat je zelf zoiets doet”, aldus een van de leerlingen. “Je moet niemand vertrouwen die je niet kent”, vult een ander aan.

De boodschap komt over en de leerlingen vinden het een tof spel. Het succes van het programma is moeilijk te meten, maar de informatie lijkt wel goed te blijven hangen. Het doel is om bewustwording te creëren, waardoor kinderen en jongeren minder snel slachtoffer worden van cybercriminaliteit.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant