50

Gemeente stopt onderzoek naar radicalisering en extremisme

De gemeente Almere heeft het onderzoek naar radicalisering en extremisme in de stad voorlopig stopgezet. Aanleiding is de negatieve berichtgeving in de media over het onderzoek, dat zich leek te richten op de moskeeën in Almere. Volgens het NRC stond de gemeente op het punt undercover onderzoek te doen.

Het college van burgemeester en wethouders geeft in antwoorden op vragen van de PvdA en NIDA aan, nooit van plan te zijn geweest om undercover te gaan. Burgemeester Franc Weerwind had dat eerder ook al aangegeven. De gemeente had een bureau opdracht gegeven een zogeheten krachtenveldonderzoek te doen. In zo’n onderzoek worden openbare bronnen bekeken en vergeleken om te zien wie wat doet. Het doel van de analyse was om zicht te krijgen op de aanwezigheid van extremisme in de breedste zin van het woord.

Het college schrijft in de beantwoording op zoek te zijn geweest naar trends en fenomenen in Almere en wilde die afzetten tegen groeperingen, bewegingen en stromingen in de stad. De opdracht om onderzoek te doen naar specifieke organisaties of personen is niet gegeven.

Veldonderzoek moest nog beginnen
Wel zouden de onderzoekers na de oriënterende fase zich bezighouden met veldonderzoek en observaties. Volgens het college zouden de onderzoekers deelnemen aan openbare activiteiten, zonder zichzelf kenbaar te maken. Gedoeld wordt op het aanwezig zijn bij demonstraties of publiek toegankelijke (online) lezingen.

De gemeente Almere betreurt het, dat het onderzoek voor dit moment stopgezet is. Nu de methode en moment van het onderzoek openbaar is geworden vraagt de gemeente zich af of doorgaan op deze voet nog wel effectief is. Dat er wel degelijk onderzoek gedaan moet worden naar extremisme is voor de gemeente duidelijk. De afgelopen jaren zijn er volgens het college zichtbare spanningen geweest tussen bepaalde groepen in Almere: “Het vernielen van religieuze gebouwen, het verspreiden van zwaar beledigende berichten en het versturen van dreigbrieven om iemands overtuiging zijn slechts enkele uitingen, die illustreren dat extremistische opvattingen ook in Almere aanwezig zijn.” De gemeente kijkt nu naar andere manieren van onderzoek doen.

Excuses?
De politieke partij NIDA wil weten of de gemeente nog excuses aanbiedt aan de Almeerse moskeeën, aangezien het vertrouwen geschaad zou zijn. Het college is dat niet van plan, omdat moskeeën nooit zijn aangewezen als plekken waar verdachte zaken afspelen. Ook was de gemeente niet van plan om te gaan spioneren. “Het aanbieden van excuses lijkt daarmee niet op zijn plaats.”

Het college schrijft verder dat de verstandhouding tot de moslimgemeenschap in Almere altijd goed was. Het doel is die goed te houden en te streven naar een samenwerking die als ‘vruchtbaar’ wordt gezien.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant