48

Cameratoezicht Almere Buiten blijft mogelijk toch bestaan

Het stopzetten van het cameratoezicht in het centrum van Almere Buiten is nog geen gelopen race. Verschillende politieke partijen gaven donderdagavond aan hun bedenkingen te hebben bij dit voorstel van burgemeester Franc Weerwind. Zo willen coalitiepartijen VVD, D66 en ChristenUnie dat de camera’s blijven hangen.

Ook de winkeliersvereniging in het centrum van Almere Buiten pleitte daar onlangs al voor. Gevreesd wordt voor een toename van de criminaliteit als de dertig huidige camera’s verdwijnen.

‘Niet langer gerechtvaardigd’
Burgemeester Weerwind geeft aan dat het centrum van Almere Buiten niet langer zo onveilig is, dat cameratoezicht nog langer gerechtvaardigd is. Het inzetten van camera’s raakt namelijk de privacy van winkeliers en voorbijgangers.

“Is dit zware middel nog geoorloofd?”, heeft de burgemeester zich samen met het Openbaar Ministerie en de politie afgevraagd. “Of zijn er andere instrumenten die je kunt inzetten? Bijvoorbeeld werken met verlichting of surveillance van boa’s of agenten.” De conclusie was dat dit soort maatregelen effectief genoeg kunnen zijn. Het ‘zware middel’ van cameratoezicht kan dan achterwege blijven.

Gemeenteraad ziet het anders
De VVD is het daar niet mee eens. Fractievoorzitter Colette Holter wijst op de preventieve werking die ervan uit gaat. “En de politie maakt er goed gebruik van bij de opsporing van criminaliteit. Dus wij zien de noodzaak om de camera’s weg te halen absoluut niet.”

D66 geeft aan oog te hebben voor het privacy-aspect dat aan het cameratoezicht kleeft, maar wil de camera’s toch behouden. In elk geval voorlopig. “Wij vinden het gewoon te snel gaan”, zegt raadslid Jan Lems. “Ga eerst een tijd met minder camera’s werken. Probeer dat uit en kijk wat het effect is. Vervolgens kan je dan verder afschalen. Maar niet in een paar maanden tijd van 30 naar 0 camera’s gaan.”

Lems pleit ook voor goed overleg met de winkeliersvereniging. “Want dat is nu minimaal geweest.” Samen met de ondernemers kan dan gekeken worden op welke plekken de camera’s echt noodzakelijk zijn.

Burgemeester Weerwind beloofde donderdagavond om nog een keer met de ondernemers om tafel te gaan zitten. Hij zegt de kritiek van de raad bij hem is overgekomen en dat hij opnieuw met het OM en de politie in overleg gaat. Of dat leidt tot een aangepast besluit zal nog moeten blijken.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant