70

Stadsarchivaris: Almere kent lange geschiedenis van opvang asielzoekers

Er vragen de laatste maanden steeds meer mensen asiel aan in Nederland. Ook in Almere worden asielzoekers opgevangen. Eind oktober ving de stad ongeveer 400 vluchtelingen extra op in het AZC. Als je volgens stadsarchivaris Michel Langendijk kijkt naar de geschiedenis van Almere is dit al een lange traditie.

“Ik heb een zwart-wit foto meegenomen uit 1994 van een meisje dat waarschijnlijk uit Irak komt als politiek vluchteling. Ze kijkt heel trots in de camera met haar certificaat voor de Nederlandse taal. Ik weet hoe moeilijk het is voor migranten. Of je nou hier komt voor werk, liefde of als vluchteling. Het leren van de Nederlandse taal is heel belangrijk maar o zo moeilijk. Ik vind deze foto van het trotse meisje daarom erg bemoedigend. Ik heb geen idee hoe het met haar gaat maar hoop heel goed”

Langendijk heeft de foto meegenomen omdat die veel zegt over het verleden maar ook over de toekomst. In 1994 was het niet de eerste keer dat Almere vluchtelingen opving. In 1985 ving Almere een eerste groep vluchtelingen uit El Salvador op. Er was een grote crisis in dat land en Almere bood aan om onderdak te geven aan mensen op de vlucht. “Heel veel van hen wonen nog in Almere, ze zijn inmiddels onderdeel geworden van de samenleving”, vertelt Langendijk.

Op de tentoonstelling Women of Almere kun je bij het Stadsarchief verhalen horen van vrouwen die om verschillende redenen naar Almere zijn gekomen.

Dit vind je misschien ook interessant