46

Staatsbosbeheer wil 1400 edelherten afschieten in Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer wil de komende winter 1.400 edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen. Dat laat een woordvoerder van de organisatie weten. In het gebied is plaats voor 500 herten, maar bij de laatste telling eind oktober bleek dat er ongeveer 1.900 van deze dieren rondlopen.

Het aantal heckrunderen moet deze winter worden teruggebracht met zo’n 80 dieren. Konikpaarden hoeven niet afgeschoten te worden. Dat aantal is de afgelopen tijd genoeg verminderd. In de Oostvaardersplassen is volgens Staatsbosbeheer plek voor in totaal 600 van deze grote grazers.

Door de uitbraak van vogelgriep in Zeewolde wordt de jacht wel aangepast. Jagers gaan de komende tijd schieten met een geluiddemper. Zo moet voorkomen worden dat watervogels opschrikken, het leefgebied verlaten en het virus naar andere delen van het land overbrengen. Ook worden moerasgebieden vermeden, omdat vogels daar veel samenzitten.

Het afschieten van de dieren leek twijfelachtig doordat de Oostvaarderplassen binnen tien kilometer van het met vogelgriep besmette pluimveehoudersbedrijf ligt. Het ministerie van LNV liet weten dat afschot toch mogelijk is, als wordt voldaan aan bepaalde voorwaarden.

Volgens Staatsbosbeheer is eerder al gebleken dat afschot de watervogels niet verstoort. Jagers blijven tijdens de jacht het gedrag van de vogels in de gaten houden.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant