59

Shantykoor Almere: twintig jaar zeemansliederen

Rauwe zeemansliederen over het leven op zee, de liefde en verre landen. Al twintig jaar zingt het Shantykoor Almere deze liedjes en dat moet gevierd worden.

Volgens voorzitter Jan Foppen pakt het koor groots uit: “We hebben met het koor zelf al een feestavond gehad. Nu gaan we ons jubileum ook vieren met het publiek. Vrijdag 12 november varen wij muzikaal de wereld rond in de Glasbak in de Muziekwijk. We worden ondersteund door een brassband en danseressen. Na de pauze komt ook Ancora optreden, een bekende zeeman zanggroep uit Volendam.”

Ondanks dat de liederen op de Werelderfgoedlijst staan, zijn de shantykoren aan het uitsterven. Toch wil Foppen er alles aan doen om het Almeerse koor te behouden. Zo mogen sinds kort ook vrouwen lid worden. “Vrouwen kwamen vroeger niet aan boord. Al het werk op het schip werd gedaan door de mannen. Vissen, de zeilen hijsen, dat werd gedaan met een hele groep mannen. Tegenwoordig is dat natuurlijk allemaal anders. Vrouwen mogen bijvoorbeeld ook bij de marine. We moeten wel een beetje met de tijd meegaan. Daarnaast was er veel vraag naar. We hebben dus letterlijk het roer omgegooid.”

De afgelopen twee jaar waren zwaar voor het koor, vertelt Foppen. Vanwege corona kon niets georganiseerd worden. Ondanks de coronamaatregelen gaat het evenement dit jaar gewoon door. Op de jubileumavond worden tientallen bewoners van zeventien verzorgingshuizen uit Almere verwacht. Volgens Foppen mag dat allemaal en zal het evenement op een veilige manier plaatsvinden.

Dit vind je misschien ook interessant