48

Honden aan de lijn om de natuur te beschermen

Wel of niet je hond los in het bos. Volgens boswachter Amy is hier nog regelmatig verwarring over. “Baasjes vragen zich af waarom een paar meter verderop honden wel weer los mogen lopen.” Amy vertelt dat de keuze hiervoor bewust is gemaakt.

“Toen Almere nog in opbouw was werd de stad omreikt door bos. Er was veel meer natuur en plek voor het wild. Inmiddels hebben de dieren veel minder ruimte om zich te bewegen van bos naar bos.” Volgens Amy is de kans daarom veel groter dat wild moet uitwijken naar de snelwegen. Om dat te voorkomen is er in bepaalde bosgebieden gekozen om honden aangelijnd te houden. “Honden hebben een jachtinstinct, daar kunnen ze niks aan doen. Honden kunnen dieren in het bos makkelijk laten schrikken waardoor ze moeten uitwijken naar de snelweg. Hartstikke gevaarlijk.” In natuurgebieden waar de honden wel mogen loslopen is er volgens Amy gewoonweg meer ruimte voor het wild in het bos en dus minder druk om uit te wijken naar gevaarlijke punten.

Op de plekken waar honden moeten worden aangelijnd staan borden. “We doen ook aan handhaving. Vooral in het broedseizoen. We zijn niet zo van het vingertikken, maar willen vooral het gesprek met mensen aangaan waarom het aanlijnen van je hond in sommige gebieden nou zo belangrijk is.”

Dit vind je misschien ook interessant