185

Zo zag Station Almere Centrum er vroeger uit

De verbouwing van het station in Almere Centrum is in volle gang. In april moet het vernieuwde station af zijn. Stadsarchivaris Michel Langendijk heeft het station en het plein door de jaren heen veel zien veranderen.

“Mensen die veel in de stad komen weten dat de laatste tijd hier bij het station gigantisch wordt gebouwd. Dat verbouwen is in Almere eigenlijk een continu proces. Op deze foto uit 1996 zie je dat het station er toen ook al anders uitzag”, zegt Langendijk die op de zwart/wit foto laat zien hoe vijf meiden op de fontein zaten. “Die fontein stond op het Stationsplein, die is er inmiddels niet meer. Ik hoop dat zodra het station af is er weer een nieuwe generatie jongeren op dat plein even gezellig kunnen kletsen.”

Centraal Station
Wat opvalt aan de foto is dat er in die tijd station Almere Centrum een andere naam had: Almere Centraal Station.
Volgens Langendijk heeft dat te maken met aangepaste criteria van de NS. “Het had volgens mij met stadsgrootte te maken waarom Almere niet de naam Centraal Station mocht gebruiken. Het is om die reden toen veranderd naar station Almere Centrum. Ik kan mij voorstellen dat er nu weer argumenten zouden zijn om dit weer terug te brengen naar Centraal Station. Maar daar ga ik niet over. Ik ga over het verleden, niet over de toekomst.”

Dit vind je misschien ook interessant