58

Aanleg stadsstrand Esplanade van start

Volgeladen vrachtwagens rijden af en aan bij de Wandellaan in Almere. Ze brengen vele tonnen strandzand waarmee de komende weken een heus stadsstrand wordt aangelegd bij de Esplanade. Het strand is een initiatief van de ondernemers in het stadshart en de gemeente. Wethouder Maaike Veeningen zette de start van de aanleg symbolisch in gang met een druk op de knop. Daarmee startte zij een lopende band die het strandzand op de goede plek strooit.

“We maken het centrum steeds groener en steeds leuker”, zegt Veeningen. De gemeente wil van de Esplanade een groen en levendig plein maken. “Vorig jaar hebben we al ‘vergroend’, nu komt er een stadsstrand, er komt een horecapaviljoen dat al bijna af is en er komen steigers in het water. Volgend jaar komen er ook nog bomen bij”. De opknapbeurt van de Esplanade maakt onderdeel uit van het ‘Rondje Weerwater’. Dat is een route rondom het Weerwater waarlangs bezoekers kunnen recreëren.

Het strand wordt aangelegd met 5000 kuub zand. “Dat staat gelijk aan ongeveer 200 vrachtwagens vol”, zegt Martijn van der Zon van bouwbedrijf Strukton Civiel. De vrachtwagens storten het zand aan het einde van de Wandellaan. Daar schept een graafmachine het zand op een lopende band. En die brengt het zand naar de andere kant van de kademuur. Strukton heeft in het Weerwater een gebied afgezet met damwanden. “Het strand wordt 133 meter lang en, vanaf de kade gezien, 22 meter breed”.

Het stadsstrand moet 14 januari klaar zijn.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant