50

Verdelen sociale huurwoningen wordt anders

Hoe moeten in de toekomst sociale huurwoningen in Almere worden verdeeld? Over die vraag moet de gemeenteraad zich de komende tijd buigen. Het huidige model is een combinatie van inschrijfduur en loten, maar dat gaat waarschijnlijk veranderen.

Het college van burgemeester en wethouders wil het verloten van huurwoningen het liefst stopzetten. Want volgens de gemeente zou het lot geen invloed moeten hebben op iets wat zo belangrijk is als een woning.

Als alternatief wordt dan een puntensysteem ingevoerd. Extra punten zijn bijvoorbeeld te verdienen door actief te reageren op woningen. Ook het achterlaten van een bestaande woning en voorrang voor Almeerders ten opzichte van mensen uit andere steden behoren tot de mogelijkheden.

In alle gevallen geldt dat een sociale huurwoning iets is waar je geduld voor moet hebben. “Wij staan er niet meer raar van te kijken als mensen negen tot tien jaar op een huis staan te wachten”, zegt directeur Arjan Deutekom van wooncorporatie GoedeStede.

De manier waarop Almere de sociale huurwoningen toewijst, is de meest toegepaste vorm in Nederland. Maar de laatste tijd gaan er geluiden op dat deze vorm niet eerlijk is omdat mensen die het meest dringend een woning nodig hebben, niet in aanmerking komen. Ook de gemeenteraad heeft aangegeven het loten te willen verminderen.

Corporaties niet op één lijn
Bij de woningcorporaties die actief zijn in Almere wordt verschillend gedacht over de beste oplossing. Bij Ymere zijn ze voorstander van een puntensysteem, vertelt regiomanager Kim Ronner. “Er zijn genoeg situaties waarbij je niet urgent bent, maar wel een bepaalde vorm van spoed hebt omdat je niet op een juiste manier woont. Of omdat je helemaal geen woning hebt. Die mensen, als die actief zoeken, die willen we daar ook voor belonen.”

GoedeStede ziet dat juist niet zitten. “Allemaal aparte bakjes maakt het heel erg ingewikkeld voor woningzoekenden. Die snappen het allemaal niet meer. Ik ben voor een heel simpel systeem”, vertelt directeur Arjan Deutekom. Dat betekent wat hem betreft kijken naar de inschrijfduur. “Als je uiteindelijk op de wachtlijst staat dan weet je wel ongeveer hoe lang het duurt voordat je aan de beurt bent voor een woning. Bij loten weet je het gewoon niet.”

Deutekom ziet graag dat het verloten van huurwoningen wordt stopgezet. “Wat we hier in Almere bijvoorbeeld zien bij lotingen, is dat er zomaar 1.500 tot 2.000 mensen op één woning reageren. Die kunnen we maar één keer verhuren.” Alle andere mensen worden teleurgesteld. Dat werkt volgens Deutekom niet motiverend. “Dat vind ik prima als het om de lokale bingo gaat, maar niet als we het hebben over een woning.”

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant