46

Deze politici trekken bij de verkiezingen de kar

Het politieke speelveld voor de komende gemeenteraadsverkiezingen begint steeds duidelijker te worden. De verkiezingen zijn pas in maart, maar de laatste weken wordt steeds meer bekend wie er voor welke partij de kar moet gaan trekken. Bijna alle Almeerse partijen die momenteel in de gemeenteraad zitten hebben aangegeven door te willen na de verkiezingen van 16 maart.

VVD: Colette Holter

Bij de VVD geen grote verrassing. Daar is fractievoorzitter Colette Holter de lijsttrekker komend jaar. Zij heeft een politieke sprint getrokken, want ze is pas een paar jaar geleden in Almere komen wonen. Dit was ook haar eerste termijn als raadslid in Almere. Wat bij de VVD nog wel een vraagteken is, is wat de huidige wethouders Hilde van Garderen en Julius Lindenbergh gaan doen.

D66: Martine van Bemmel

Bij D66 werd in de zomer al duidelijk dat de huidige fractievoorzitter Martine van Bemmel voor nog een termijn wil doorgaan. Zij zal dan ook de lijst gaan aanvoeren voor D66 volgend jaar. Van Bemmel werkte tot voor kort als voorlichter voor de landelijke tak van D66, maar werkt sinds dit jaar bij de Belastingdienst.

CDA: Froukje de Jonge

Bij het CDA vindt wel een wisseling van de wacht plaats boven aan de lijst. Bastiaan Malotaux verlaat de politieke arena omdat hij meer tijd wil voor zijn kinderen. Daarom zal wethouder Froukje de Jonge op 13 maart boven aan de lijst staan. En dan is toch wel de vraag hoe het CDA het gaat doen bij de verkiezingen, want landelijk heeft de partij een behoorlijke klap gekregen, onder meer door het vertrek van het kritische Kamerlid Pieter Omtzigt.

Groenlinks: nog te bepalen

Bij Groenlinks, vertegenwoordigd in het college van burgemeester en wethouders door Floriade-wethouder Jan Hoek, is nog geen duidelijkheid over hoe de lijst eruit ziet. Fractievoorzitter Jaap Steenkamer laat weten dat de partij ‘zeker en in groten getalen’ zal meedoen aan de verkiezingen. Over zijn eigen positie kan hij nog niets zeggen behalve dat hij kan bevestigen, noch ontkennen dat hij bovenaan zou staan.

Christenunie: Hans van Dijk

Bij de Christenunie zal makelaar Hans van Dijk aan kop staan. Op de website van de lokale tak van de partij schrijft hij: “Almere heeft de ChristenUnie nodig en de ChristenUnie heeft U nodig‼️”

Bij oppositie nog veel onduidelijkheid

Waar de coalitiepartijen inmiddels grotendeels bekend hebben gemaakt wie op plek 1 zal staan, is dat bij verschillende oppositiepartijen nog onduidelijk.

De Partij voor de Dieren gaat door met Jesse Luijendijk. Hij maakte zijn plek bekend met een foto waarop hij een boom knuffelt.

Toon van Dijk van de PVV laat weten dat er ‘op korte termijn nog niks te zeggen valt over de lijst van de PVV’. Bij de Partij van de Arbeid is Ruud de Jonge kandidaat voor het lijsttrekkerschap. Hij heeft vorige week zijn baan bij Microsoft beëindigd om zich volledig op de verkiezingen te kunnen focussen. Hans Everhard van de SP staat zijn nummer 1-positie af aan de 31-jarge Lelystadse wethouder David de Vreede.

Onlangs maakte AP/OPA bekend dat zij twee relatief bekende Almeerders aan zich gebonden heeft. Met Thon Theunis van Witchworld en oud-triatleet Gregor Stam, initiatiefnemer van het buitenzwembad, hoopt de partij stemmen te trekken. Ook de huidige fractievoorzitter, en het oudste Almeerse raadslid, Johan de Leeuw wil volgend jaar door in de gemeenteraad.

Als laatste van de huidige partijen uit de raad: Respect! Almere. Daar is het trammelant de laatste weken doordat er gedoe was met de fractievergoeding. Fractievoorzitter René Eekhuis laat weten wel door te gaan met Respect! Almere. Alleen dan wel zonder Tineke Ras, de beheerder van het Luierpark. Zij sloot zich eerder aan bij de partij. Maar nadat ze de berichtgeving over de boekhouding las, is ze weer weggegaan. Ook Wally Paraschou van restaurant Pallas Athene zou meedoen, maar hij heeft het te druk met zijn restaurant en heeft zich teruggetrokken.

Nog weinig nieuwkomers in Almere

Er lijken zich nog weinig nieuwe gegadigden gemeld te hebben voor de gemeenteraadsverkiezingen in Almere. Pro-Europa-partij Volt heeft wel een Almere-pagina, maar er is verder geen duidelijkheid of zij ook echt meedoen. Almere Deze Week bracht vorige week dat Forum voor Democratie waarschijnlijk gaat mee doen. Wie sowieso mee gaat doen is BIJ1, de partij van Sylvana Simons. Daar wordt gewerkt aan de lijst en die partij verwacht op korte termijn te kunnen zeggen wie de Almeerse afvaardiging zal zijn. Ook 50+ heeft de lijsttrekker inmiddels bekendgemaakt, dat wordt Marc van Rooij.

Dit vind je misschien ook interessant