48

Almeerse kerken doen mee aan Winterpride

Twee Almeerse kerken doen dit jaar voor het eerst mee aan de Winterpride. Stichting Winterpride organiseert jaarlijks een parade voor de LHBTIQ+ gemeenschap. Zaterdag houden de kerken Rafaël en Zuiderpoort speciale pride-kerkdiensten. Volgens voorganger Peter van Dolderen van kerkcentrum Zuiderpoort heeft de kerk bij deze gemeenschap niet de beste naam als het gaat om veiligheid en toegankelijkheid. Daar wil hij verandering in brengen.

Pride-kerkdienst
“Ik merk gewoon dat ik het heel lastig vind dat er onderscheid wordt gemaakt op genderidentiteit. Aan de andere kant is het blijkbaar wel nodig dat we die stap zetten. Omdat mensen zich daadwerkelijk buitengesloten voelen en dat mag bij God en Jezus nooit gebeuren”, vertelt van Dolderen, die niet verwacht dat de problemen van de ene op de andere dag zijn verdwenen. “De kerk heeft een heel divers beeld in de richting van genderidentiteit en de manier waarop ze er ethisch mee omgaan. Bij ons in de kerk geloven wij dat de liefde van God naar alle mensen uitgaat.”

Toegankelijker
Muziek, aanbidding, zingen, de bijbel lezen en elkaar leren kennen: de kerkdienst is volgens Van Dolderen niet heel anders dan normaal. De afzonderlijke pride-kerkdienst is volgens de voorganger in het leven geroepen om de drempel naar de kerk toegankelijker te maken voor deze gemeenschap. De dienst zal dan ook in de kerk plaatsvinden. “Uiteindelijk is de viering bedoeld om dichter bij God en Jezus Christus te komen. Wat wij graag zouden willen onderzoeken is hoe je nou het gewone kerkelijke leven, net zo veilig kan maken als voor anderen.”

Of we een Pride in de stijl van Amsterdam kunnen verwachten weet Van Dolderen niet. “De viering is voor iedereen. Wij stellen dus ook geen regels, ook niet voor hoe iemand zich kleedt. Als iemand zich op een bepaalde manier wil kleden weigeren wij niet de toegang.”

Dit vind je misschien ook interessant