48

VVD: ‘Stop op verbouwen kantoorpanden is zonde en onnodig’

De stop op het verbouwen van kantoorpanden naar woningen is onnodig. Dat vindt de Almeerse VVD. Vorige week kwam naar buiten dat het college van burgemeester en wethouders een permanente stop zet op dit soort transformaties.

VVD-raadslid Mark de Kuster werd overvallen door dit nieuws. “Dat we op de korte termijn wat terughoudend zouden zijn met het transformeren was bekend. Maar dat de gemeente nu ook voor de lange termijn transformeren wil beperken vinden we toch wel erg zonde en onnodig.”

Balans tussen wonen en werken

Vijf jaar geleden wilde de gemeente juist inzetten op het transformeren van kantoorpanden naar woningen. Dit om de woningnood in de stad tegen te gaan. Inmiddels is het standpunt veranderd en is het college van mening dat er in de toekomst een betere balans moet zijn tussen wonen en werken in de stad.

Om die balans te realiseren zijn volgens de gemeente tot 2040 zo’n 35.000 banen nodig. Die werknemers hebben kantoorpanden nodig, zo denkt de gemeente. De transformatiestop geldt voor alle huidige bedrijventerreinen in Almere. Deze panden mogen alleen nog omgebouwd worden naar sport-, onderwijs- en zorgvoorzieningen.

Wel bouwen, niet verbouwen

Collegepartij VVD heeft al jaren “bouwen, bouwen, bouwen” als motto. Er zal de komende jaren dus wel gebouwd worden, maar niet verbouwd. Een scheve verhouding, vindt De Kuster: “Het beeld dat hierdoor ontstaat, is dat er wordt gebouwd vanuit het gemeentehuis. Wij vinden het juist belangrijk dat we met z’n allen de stad ontwikkelen en ook gaan bouwen, bouwen bouwen.”

Het raadslid geeft aan in gesprek te willen met het college over de maatregel. “Hier moet goed over nagedacht worden. We zullen ook echt wel vragen moeten stellen aan het college waar dit nou vandaan komt. En vooral ook wanneer we als gemeente de visie hebben om door te kunnen met transformeren en ook de ruimte kunnen bieden aan ontwikkelaars om onze stad te maken tot de stad die wij willen zijn en worden.”

Dit vind je misschien ook interessant