48

Klachten over donker en onveilig stationsgebied

Het Stationsplein in Almere voelt op dit moment erg duister en onveilig aan. Dat zeggen ondernemers en voorbijgangers. Het gebied is een grote bouwput. Niet alleen het station wordt opgeknapt, ook de twee kantoorgebouwen eromheen staan in de steigers. Daarnaast zijn er ook op het plein zelf werkzaamheden.

“Als ik ‘s avonds laat uit m’n werk kom, dan weet ik niet hoe snel ik hier weg moet wezen. Dan zet ik echt een looppas erin”, vertelt een voorbijganger. “Het komt door de mensen die hier rondhangen en er is weinig verlichting. Hoe eerder ik hier weg ben, hoe liever.”

Nauwelijks nog verlichting
De lampen die het plein normaal gesproken verlichten, werken al weken niet. Het gebied is daardoor erg duister. De gemeente weet van de duistere omstandigheden bij het station. “Op het station staan wat armaturen in storing en er is het een en ander uit in verband met de verbouwing van het Mandelaplein”, laat een woordvoerder weten.

De gemeente heeft een aggregaat geplaatst met een bouwlamp erop, maar die verlicht bij lange na niet het hele Stationsplein. “En het maakt ook nog eens een hoop herrie. De buren slapen ‘s nachts niet”, zegt Amel Brandenburg van café ‘t Boemeltje.

De werkzaamheden maken het plein een nare plek om te verblijven, zegt de café-eigenaar. “Ik ben niet zo snel bang en dit is mijn thuis. Ik ken al die mensen ook wel die hier rondlopen. Maar voor andere mensen is dit geen fijne plek om ‘s avonds te zijn.” Ook bij de FEBO en snackbar MILA zijn ze niet te spreken over de situatie.

Andere voorbijgangers noemen de aanwezigheid van zwervers en ‘ongure types’ een proleem. Het stationsgebied heeft daar al jaren last van, maar door de werkzaamheden wordt het onveilige gevoel nog eens versterkt. “Ik ben niet per se bang, maar het is wel gewoon naar.”

‘Visitekaartje’
De werkzaamheden aan het station en het gebied eromheen moeten over zes maanden klaar zijn. Dan begint namelijk de Floriade. De wereldtuinbouwtentoonstelling is de reden dat het station versneld wordt opgeknapt. Station Almere Centrum moet dan dienst doen als visitekaartje voor de de stad.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Omroep Flevoland en 1Almere.

Dit vind je misschien ook interessant