54

Gemeente: zwerfkei komt niet naast bibliotheek

De zwerfkei die in een plantsoen aan de Landdroststraat in Almere ligt, wordt niet verplaatst naar een nieuw parkje in het stadshart. De gemeente laat weten dat er nu ook niet gezocht wordt naar een andere plek voor de kei.

De steen verdient volgens kunstenaar Steffen Buikema een prominente plek in het stadshart. De gemeente gaat een nieuw park aanleggen naast de bibliotheek en dat vond Buikema een goede plek voor de steen. “Die steen is geschiedenis en ik denk dat het leuk is voor de hele bevolking dat die steen precies hier in het midden van de stad komt.”

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het nieuwe park een ontwerp is van LOLA Landscape en dat daar geen nieuwe elementen aan toe worden gevoegd.

De zwerfkei kwam in de ijstijd uit Noord-Europa, waarschijnlijk vanuit Zweden, Finland of Noorwegen. Uiteindelijk is hij in Drenthe terechtgekomen. In 1998 is de steen door gemeente Emmen cadeau gedaan aan Almere, vanwege de 100.000ste inwoner van de stad. Na een lange tijd in het depot van de gemeente gelegen te hebben, werd hij door een actie van Buikema uiteindelijk op de huidige plek geplaatst. De kunstenaar vindt echter dat hij daar nauwelijks opvalt en meer aandacht moet krijgen.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant