89

Dit zijn de verhalen van geëmigreerde Almeerse vrouwen

Wat gaat er schuil achter Almeerse vrouwen met een migratieachtergrond? Fotograaf en schrijver Lyla Carillo Quan – Van der Kaaden sprak met vrouwen die vanuit de hele wereld naar Almere kwamen. Het Stadsarchief Almere heeft nu de foto’s en verhalen opgenomen in een tentoonstelling: Women of Almere.

Een van die vrouwen is Elvira uit Guatamala. Zij kwam naar Nederland voor de liefde. In 1981 verhuisde ze met haar kinderen naar Almere. In Stedenwijk-Midden kreeg ze een huis met tuin, iets waar Elvira erg blij om was. In haar verhaal vertelt ze dat er verder in die tijd niks was. “Er was alleen maar zand om mij heen en boodschappen moest ik doen in Almere Haven in een mobiele winkel die erg duur was.” vertelt Elvira.

In totaal telt Almere 160 nationaliteiten en 187 etnische groepen. Lyla schreef de verhalen van meer dan 20 vrouwen op in het boek ‘Women of Almere’. Ze wil daarmee onder de aandacht brengen hoe multicultureel en tolerant Almere is. Haar foto’s en verhalen zijn vanaf vandaag ook te zien in Stadsarchief Almere.

Dit vind je misschien ook interessant