52

Omwonenden komen in actie voor behoud speeltuinen

Een aantal inwoners van Almere is in actie gekomen om te voorkomen dat speeltuinen in hun buurt verdwijnen. Bewoners van de Noorderplassen hebben een petitie overhandigd aan de raad en in de Muziekwijk hebben omwonenden eigenhandig een speeltuintje opgeknapt.

De gemeente Almere wil kleinere en verouderde speeltuinen sluiten en vervangen door een aantal grotere, die centraler in de buurt liggen. Inmiddels zijn er verspreid over de stad al tientallen speeltoestellen weggehaald. Iets waar een aantal buurtbewoners niet blij mee is.

Handtekeningenactie
Het beleid van de gemeente leidt onder meer tot weerstand in de Noorderplassen. Caroline van Veen startte een petitie, die ze indiende tijdens de Politieke Markt. Volgens haar ging het in haar wijk om een toestel dat makkelijk te repareren was. Ze hoopt dat de gemeente in overleg wil gaan met buurtbewoners om te kijken of de speeltoestellen toch behouden kunnen worden. Met haar petitie haalde ze in drie dagen ruim 500 handtekeningen op. “Dus dat geeft wel aan dat het heel erg leeft”, zegt ze. Ze hoopt dat haar actie niet te laat was om het verdwijnen van de speeltoestel te voorkomen. “De termijn waarin het wordt weggehaald is binnen nu en twee weken, dat is heel kort. Ik weet dat er een motie is dat in ieder geval de buurt wordt gehoord over het toestel. En ik hoop dat dat gebeurt. Dat het toestel niet al weg is gehaald voordat we er over hebben gesproken.”

Speeltuin door buurt zelf opgeknapt
Om het verdwijnen van een speeltuin in de Muziekwijk te voorkomen, besloten wijkbewoners zelf de handen uit de mouwen te steken. De speeltuin kreeg een grondige opknapbeurt en werd uitgebreid. Zo werd een verouderde, betonnen tafeltennistafel omgetoverd tot spelletjestafel. Tot grote vreugde van de wijkbewoners, zegt Yvonne Bastiaan van buurtvereniging Muziekwijk. Volgens haar kan een wijk niet zonder speeltuin. “Er wonen hier heel veel kinderen en die kinderen moeten elkaar ontmoeten, die moeten buitenspelen, want dat is het meest gezond voor kinderen.”

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Omroep Flevoland en 1Almere. 

Dit vind je misschien ook interessant