Journalist Almere Deze Week vrijgesproken van smaad tegen Tjeerd Herrema

Journalist Marcel Beijer van Almere Deze Week is door de politierechter vrijgesproken van smaad tegen oud-wethouder Tjeerd Herrema. Het Openbaar Ministerie zei eerder dat Beijer wel schuldig was, maar vond een straf niet nodig. De rechter gaat daar niet in mee. Hij spreekt Beijer volledig vrij.

Herrema stuurde Beijer in juni 2018 enkele WhatsApp-berichten en zou de journalist later ook hebben opgebeld. Volgens de wethouder was er sprake van een onbedoeld broekzakgesprek, maar de journalist stelde dat er sprake was van seksuele intimidatie.

Algemeen belang
Journalist Beijer mocht volgens de rechter aannemen dat de berichten die hij van een wethouder ontving zo persoonlijk waren dat daardoor een zakelijk contact niet meer mogelijk was. Door daarover te publiceren, diende hij het algemeen belang. Door de berichten is de werkrelatie wethouder-journalist ernstig verstoord. Die situatie is in belangrijke mate toe te rekenen aan de reacties van de wethouder, stelt de rechter.

De publicatie over de opmerkelijke berichten, op 12 juni 2018, leidde tot het vertrek van Herrema. De coalitiepartijen zegden het vertrouwen in hem op en Herrema besloot om op te stappen.

Machtsuitoefening
De rechter vindt dat Herrema met zijn bestuurlijke ervaring had moeten navragen hoe de journalist het eerste bericht had opgevat, om zo misverstanden te voorkomen. Nu voedde hij de interpretatie dat het om een seksueel getint bericht ging, door er nog een bericht met persoonlijke emoticons achteraan te sturen. Ook zegt de rechter dat Beijer een gesprek waarin Herrema begon over een rapport van een recent integriteitsonderzoek terecht heeft opgevat als machtsuitoefening.

De Raad voor de Journalistiek oordeelde eerder dat Almere deze Week onzorgvuldig had gehandeld bij de publicatie over Herrema.