73

Almeerse bossen groothandel voor walnootdoorverkoop

De dagen worden korter en de bomen veranderen van kleur. De herfst is in de Almeerse natuur al langzaam zichtbaar. Ook in het bos spot boswachter Amy alweer de eerste groepjes mensen die walnoten komen rapen. Verslaggever Roosanne Middelhuis ging samen met Amy op pad om erachter te komen waarom deze noten nou zo geliefd zijn.

Doorverkopen
Walnoten zijn volgens boswachter Amy erg populair. Het meenemen van deze noten mag tot op zekere hoogte, maar volgens haar gaat dat soms ten koste van de walnootbomen. “Rond deze tijd zien we vaak dat mensen met big shoppers het bos in komen lopen om alle walnoten mee te nemen. Op sociale media en Marktplaats zien we vervolgens berichten dat er walnoten verkocht worden die komen uit een natuurlijke omgeving”, vertelt Amy die geregeld walnotenbomen tegenkomt waarvan de takken zijn afgezaagd. “Mensen klimmen in bomen en zagen de takken eraf of meppen de walnoten uit de boom. Van een onrijpe walnoot kan je weer een olie maken die tegenwoordig erg populair is. Met het doorverkopen verdienen mensen aardig wat geld. Maar dat gaat wel ten koste van onze walnotenbomen.” Het probleem tegengaan is volgens Amy lastig. Het bewijzen dat de doorverkochte walnoten uit de Almeerse natuur komen is erg lastig.

Wereldvoedseldag
Het meenemen is volgens Amy niet strafbaar “Het is juist hartstikke gaaf om natuurlijke dingen uit de natuur mee te nemen. Wij hanteren daarom de regel voor twee handjes of een champignonbakje.” Op 16 oktober organiseert de gemeente tijdens Wereldvoedseldag verschillende activiteiten. “Hier bij de Kemphaan hebben we bijvoorbeeld een route waarbij je informatie krijgt over plantjes, besjes en bladeren. Allerlei dingen die je uit de natuur kan meenemen of consumeren. Zo hebben we bijvoorbeeld ook daslook. Dat is geen beschermde soort en mag je gewoon meenemen. Ideaal voor bijvoorbeeld een lekkere pesto of kruidenboter.”

Dit vind je misschien ook interessant